Izraeli elnök: Németország kapitulált az antiszemitizmussal szemben

Sokkolta Reuven Rivlint az, ahogy Berlin állami szinten tanácsolta a kipaviselés mellőzését Németországban.

Komoly reakciót váltott ki Izraelben, ahogy a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja a héten arra szólította fel országa zsidó közösségét, hogy ne viseljenek kipát nyilvános helyeken.

Német kormány: nem biztonságos kipát hordani Németországban

Álláspontot változtatott a német kormány, most már nem javasolja a kipák viselését.

Elismerjük és nagyra értékeljük a német kormány erkölcsi álláspontját és elkötelezettségét az országukban élő zsidó közösségért. Ezzel együtt a német zsidók biztonsága iránt érzett félelem felér egy kapitulációval az antiszemitizmus előtt, és mindez egy beismerése annak, hogy a zsidók nincsenek biztonságban a német földön.

— közölte vasárnap Izrael elnöke, akit sokkolt a német álláspont – írja a I24 news portál.

Reuven Rivlin hozzátette:

Sosem fogunk behódolni, és nem fogjuk leszegezni a tekintetünket. Nem fogunk soha legyőzöttként reagálni az antiszemitizmusra – ezt elvárjuk és követeljük a szövetségeseinktől is. 

Az elnökhöz hasonlóan Amerika németországi nagykövete is szembehelyezkedett a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottjával. Richard Grenell a The Jerusalem Post által idézett Twitter bejegyzésében buzdította Németország zsidóságát arra, hogy viseljenek bátran kipát.

Az ellentéte a valóság. Viseljék csak a kipájukat. A barátjukét is. Kérjenek kölcsön egy kipát, és hordják a zsidó szomszédaink helyett is. Mi egy sokszínű társadalom vagyunk, erről tájékoztassák az embereket.

— fogalmazott üzenetében a diplomata.

Mint beszámoltunk róla, tavaly 20 százalékkel nőtt az antiszemita atrocitások száma Németországban. A belügyminisztérium szerint 10 esetből kilencnél esősorban szélsőjobboldali elkövetőkről tudnak, de nem eltagadható az sem, hogy ugyancsak sokkoló példák utalnak muszlim hitű emberek bűncselekményeire is.

Egyre több zsidót vernek meg Németországban

Csaknem 20%-kal nőtt 2018-ban az incidensek száma.