Menekülniük kéne az amerikai zsidóknak?

Egy izraeli olvasó nyílt levelét közli az Arutz7 portál, mely úgy véli: egyre jobban nő az amerikai antiszemitizmus, és itt az ideje, hogy a tengerentúli zsidóság alijázzon.

A Kirjat Arbában élő Sarah Feld azzal kezdi levelét, hogy „mihamarabbi gyógyulást” kíván Yisroel Goldstein rabbinak — azon poway-i zsinagóga megsérült rabbijának, ahol április 28-án gyilkos lövöldözést rendezett egy szélsőjobboldali terrorista –, majd kifejti egyetértését, amiért a rabbi „menschnek” nevezte az Egyesült Államok elnökét.

Feld szerint egyértelmű, hogy Donald Trump nem felelős az antiszemitizmus növekedéséért, ugyanis úgy fogalmaz, hogy az elnök „jó ember, és Izrael nagy barátja”. Azonban azt is gondolja, hogy Goldstein nyilvános nyilatkozataiból hiányzott az Izraelbe költözés gondolatának hangsúlyozása, ugyanis Trump ténykedésének ellenére

„az antiszemitizmus egyre növekszik Amerikában”.

A levél úgy véli,

„a neonácik nyíltan mutatják ki beteg nézeteiket. A gyűlölet és az erőszak növekszik a zsidók által lakott területeken… hol a szélsőbal-, hol a szélsőjobboldal részéről”.

Feld véleménye, hogy „ez a nemzedék több elfogultság és gyűlölet célpontja… mint bármelyik korábbi nemzedék”. A levél szerint ehhez hozzáadódik a Demokrata párt egyre nyíltabb politikai antiszemitizmusa — köztük Ilhan Omar és Alexandria Ocasio-Cortez Izrael-ellenes kirohanásai –, s így az amerikai baloldal egy „Izrael-ellenes, azaz zsidóellenes politikai program” megvalósításának irányába halad.

A levél kifejti, hogy a világ antiszemitizmus terén „újra a harmincas évek felé” halad, és hogy ezért „minden amerikai zsidónak gondolnia kell Izraelre”, mint lehetőségre.

„Az alijáról nyíltan kell beszélni, mint lehetséges opcióról”.

Feld szerint ugyan nem szabad, hogy a diaszpóra zsidósága „félelmében meneküljön”, de „bölcsen rá kell vezetni őket a lehetőségre, és fel kell őket készíteni”. Ez alatt érti az Izraelbe látogatást, az ország területével való megismerkedést, a megtakarításoknak izraeli intézményekbe vagy lakásokba történő befektetését.

Mint a levél írja, „ha az Izrael-tényezőt kihagyjuk a nyilvános diskurzusból, sajnos életek fognak veszélybe kerülni”. Feld szerint „túl sokszor próbáltuk túlságosan kihasználni a diaszpóra által nyújtott kényelmes helyzetet”, miközben szerinte a diaszpóra csupán egy szálláshely az Izrael felé vezető úton. A levél szerint

„nem hivatkozhatunk a tudatlanságra, mint régen a német zsidók”.

Ezért Feld azt írja, hogy azoknak, akik a nyilvános zsidó véleményt formálják nyilatkozataikkal, nem szabad azt mondaniuk, hogy „itt nem történhet meg”.

„Reméljük, hogy nem, de mindenkit arra kell figyelmeztetnünk, hogy készüljenek fel”.

Feld végül arra szólítja fel Goldstein rabbit, hogy Izraelt, mint az amerikai zsidóság jövőjének lehetséges célpontját nevezze meg nyilatkozataiban.

Veterán zsidó apuka állította meg a zsinagógai lövöldözőt

A hősies férfi úgy gondolja: lehet, hogy egy angyal volt vele, különben nem járt volna sikerrel.