Menschnek nevezte Trumpot a merényletben megsérült Chabad rabbi

Yisroel Goldstein rabbi csütörtökön, az USA Nemzeti Imanapján méltatta az amerikai elnök segítségét a Fehér Ház kertjében rendezett ünnepségen.

A powayi zsinagóga ellen elkövetett merényletben megsebesült rabbi rögtönzött beszédében „rendkívüli mensch”-nek nevezte Donald Trumpot. Elmondta, hogy az elnök telefonhívása, és törődése nagy segítséget adott neki a gyógyuláshoz az április 27-i, egy halálos áldozattal, és három sérülttel végződő támadás után.

Goldsteint a rendezvényre elkísérte Oscar Stewart háborús veterán, aki szembeszállt a merénylővel, és megfutamodásra kényszerítette, valamint Jonathan Morales nyugdíjas határőr, aki elkapta a fegyverest.

Gyilkos merénylet egy kaliforniai Chabad zsinagóga ellen

Donald Trump valószínűnek nevezte, hogy „gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó.

A rabbi felidézte, hogy amikor szemtől szembe került a merénylővel,

„a gonosszal, és minden idők legszörnyűbb sötétségével szembesültem.”

Elmondta, hogy úgy döntött, annyi embert ment meg a zsinagógában, amennyit csak tud, mivel

„nem szabhatjuk meg, hogy mások mit csináljanak, de azt igen, hogy mi hogyan cselekedjünk.”

Hozzátette, azért élte túl a támadást, hogy másoknak segíthessen. Idézte a néhai utolsó lubavics rebbe, Menachem Mendel Schneerson szavait:

„Zsidóként Isten katonája vagy”.

Rabbi Yisroel Goldstein at White House National Day of Prayer (C-SPAN)

Rabbi Yisroel Goldstein, Chabad of Poway, speaks at White House #NationalDayofPrayer: „We cannot control what others do, but we can control how we react.” Fu…

A Fehér Házban tett látogatása előtt Goldstein a washingtoni TheShul lubavicsi zsinagógában elmondta a Birkat Gomel áldást, amelyet halálos veszélyhelyzet után szokás mondani.

Az USA Nemzeti Imanapját (National Day of Prayer Service) minden évben május első csütörtökjén tartják. Ezen a napon minden vallású amerikait arra hívnak fel, hogy imádkozzanak a nemzetért. Az esemény alkalmából Trump közölte, hogy épp az imént írt alá egy rendeletet a szólászabadság és a szabad vallásgyakorlás támogatásáról.

A világ zsidóságához fordult a megsebesült Chábád-rabbi

Minden zsidó menjen el ezen a szombaton a zsinagógájába, rakjon tfilint, gyújtson gyertyát, vagy tegyen bármilyen micvát. Ezzel a felhívással fordult a merényletben meglőtt rabbi.