Gyilkos merénylet egy kaliforniai Chabad zsinagóga ellen

Egy tizenkilenc éves fehér férfi nyitott tüzet az imádkozókra szombaton a dél-kaliforniai Poway zsinagógájában.

A lövöldözéskor mintegy száz ember lehetett a zsinagógában, akik a Pészah záróünnepségén vettek részt. A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozat Lori Gilbert Kaye 60 éves nő. Egy 8 éves izraeli kislány, 34 éves nagybátyja, valamint a közösség rabbija megsebesült a lövöldözésben.

A merénylő John Earnest – akiről azt írják, hogy ápolónak készülő diák volt – tette után gépkocsin menekült, majd maga tárcsázta a 911-es segélyhívószámot, hogy bejelentse: „részese volt” egy lövöldözésnek a helyi zsinagógában.

San Diego synagogue shooting leaves one dead, three injured

A man was detained for questioning in connection with a shooting at a San Diego-area synagogue that killed at least one person and wounded three on Saturday,…

David Nisleit, San Diego rendőrfőnöke a sajtónak elmondta, hogy a lövöldözés után egy szolgálaton kívüli, épp a zsinagógában tartózkodó határőrtiszt a férfi után lőtt, de nem találta el. A rendőrség hamar utolérte a kocsit, amely lehúzódott az út szélére, a merénylő pedig feltett kézzel kiszállt. Azonnal őrizetbe vették, jelenleg az FBI emberei hallgatják ki őt.

John Earnest / Fotó: Twitter

Az eddigi tudósítások szerint egyelőre nem világos, hogy a tettest milyen indíték vezette. Az eset után

Donald Trump amerikai elnök valószínűnek nevezte, hogy „gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó.

Steve Vaus, Poway polgármestere maga is úgy vélekedett, hogy a gyilkos cselekedetének hátterében a zsidó közösséggel szembeni gyűlölet áll.

Trump Responds To California Synagogue Shooting

From: https://www.youtube.com/user/CNNApril 27, 2019 – President Trump responds after a shooting at a synagogue in Poway, California, leaves at least one dea…

Ezt a feltételezést látja megerősítve Rita Katz, a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) igazgatója.

A fajgyűlölő fiatal férfi közzétett a közösségi médiában néhány levelet, amelyben kinyilvánítja a zsidók elleni indulatait. Ezekből kiderül például, hogy legfőbb „ihletője” Brenton Tarrant, az az ausztrál állampolgárságú férfi, aki március 15-én két christchurch-i mecsetben nyitott tüzet, ötven muszlimot – köztük nőket és gyerekeket – gyilkolt meg. A mostani merénylő egy listát is közzétett, amelyben több más „példaképét” is megnevezte, köztük Adolf Hitlert.

A hírügynökségek a mostani tragédiával összefüggésben emlékeztetnek a tavaly október 27-i merényletre, melynek során egy fegyveres tizenegy ember életét oltotta ki a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában.

Saját életét áldozta rabbijáért a zsinagóga-merénylet áldozata

Gilbert Kaye testével fogta fel a zsinagóga rabbijára kilőtt lövedéket