Saját életét áldozta rabbijáért a zsinagóga-merénylet áldozata

Gilbert Kaye testével fogta fel a zsinagóga rabbijára kilőtt lövedéket. A rabbi felszólított a terrorizmus elleni nagyobb összefogásra. 

A 60 éves nő saját testével próbálta megvédeni Yisroel Goldstein rabbit amikor a merénylő lövöldözni kezdett a kaliforniai Poway Chabad zsinagógájában szombat este. Az egy halálos, és három sebesült áldozattal járó terrorakciót egy 19 éves fehér férfi feltehetően antiszemita inditékból követte el, akit azóta őrizetbe vettek, amint arról korábban beszámoltunk:

Gyilkos merénylet egy kaliforniai Chabad zsinagóga ellen

Donald Trump valószínűnek nevezte, hogy „gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó.

Nem fogjuk hagyni, hogy a terror győzzön! Alig 70 éve a holokauszt alatt bántak így velünk. Azt akarom üzenni a világnak és Amerikának, hogy ez nem történhet meg itt velünk még egyszer!

— fogalmazott egy amerikai televíziónak Yisroel Goldstein, nem sokkal a sérülései miatti műtétjét követően telefonon.

A rabbi, aki mint közössége egyik legrégebbi patrónusáról és aktivistájáról megtörten emlékezett vissza Gilbert Kaye-re, hozzátette: bár nem emlékszik arra, hogy a merénylő mondott-e volna neki valamit, azt a tekintetet és az arcot, amelyik felfegyverkezve állt vele szembe sosem fogja elfelejteni.

A ynetnews.com beszámolója alapján tudható, hogy a rabbi életére törő halálos golyók a helyszínen végeztek a 60 éves asszonnyal. A merényletben három másik ember is megsebesült, állapotuk stabil, a rabbi kezének ujjai azonban súlyosan roncsolódtak a lövésekben.

Egy nyolc éves izraeli kislány mellett 34 éves nagybátyját is kórházban kezelik.

Fotó: Times of Israel / az áldozat és az egyik túlélő

Az esetről vasárnap Izrael vezető politikusai is együttérzően emlékeztek meg, elsősorban az áldozat tragikus hősiességét hangsúlyozva, emlékeztetve a világszintű antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságára. Reuven Rivlin államelnök szerint

„csak oktatással és emlékeztetéssel tudunk tenni az ilyen társadalmi pestis ellen. a zsidó nép sosem fogja engedni azt, hogy az antiszemitizmus győzedelmeskedjen. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közleményében azt írta, hogy a merénylet „az egész zsidó nemzet szíve elleni csapás”, és mindenkinek éreznie kell, hogy a harc a zsidógyűlölet ellen összefogást sürget. Ennek jegyében a kormányfő közölte:

egy különleges nemzetközi tanácskozást akar szervezni azokkal közösen, akik az antiszemitizmus elleni küzdelemben tevékenykednek nemzetközi színtéren.

A diaszpórában élő zsidóságért felelős miniszterként Naftali Bennett olyan hősnek nevezte a 60 éves áldozatot, akire a zsidó nép történelmében úgy fognak emlékezni, mint aki megmentett egy rabbit.

Az eddigi tudósítások szerint egyelőre nem világos, hogy a tettest milyen indíték vezette. Az eset után

Donald Trump amerikai elnök valószínűnek nevezte, hogy „gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó.

Steve Vaus, Poway polgármestere maga is úgy vélekedett, hogy a gyilkos cselekedetének hátterében a zsidó közösséggel szembeni gyűlölet áll.