Franciaország amerikai nagykövete: Izrael apartheid állam

Gérard Araud, aki korábban Franciaország izraeli követe volt, és rövidesen nyugdíjba vonul washingtoni pozíciójából, kemény szavakkal illette a zsidó államot — írja a Times of Israel.

Pénteken közölt interjút az Atlantic magazin Franciaország nyugdíjba készülő washingtoni nagykövetével, melyben Gérard Araud arról beszélt, hogy a Donald Trump által bemutatni tervezett közel-keleti béketerv

„nagy közel van ahhoz, amit az izraeliek akarnak”, és „99%, hogy el fog bukni”.

A nagykövet továbbá arról beszélt, hogy Jared Kushner, Trump zsidó veje, aki Jason Greenblattal együtt a közel-keleti béketervezet kidolgozásáért felelt, „nem ismeri az izraeli-palesztin konfliktus történetét”. A nagykövet hozzátette, hogy ez nem feltétlenül rossz dolog, de „nem azért vagyunk itt, hogy megmondjuk, kinek van igaza”.

Araud szerint Trump túlságosan is népszerű Izraelben, és így könnyen manipulálhatja a zsidó állam véleményét.

Apartheid állam

A jelenlegi felállás a nagykövet szerint azért is kedvez Izrael számára, mert megtarthatja Júdeát és Szamáriát, miközben nem kell állampolgárságot adnia az araboknak.

„Nem teszik meg őket izraeli állampolgárokká. [A tervezettel] hivatalossá kéne tenniük a helyzetet, amely mint tudjuk, az apartheid. Hivatalosan is apartheid állam lesznek. De voltaképpen már most is azok”.

A tervezet szövege egyébként egyelőre nem ismert, hiszen mint lapunk is megírta, Kushner ígérete szerint júniusban fogják nyilvánosságra hozni azt, az új izraeli kormány beiktatása és a Ramadán után. A tervezet híresztelések szerint az egyállami megoldást preferálja, és közben komoly forrásokat ajánlana fel az arab államoknak.

Az interjúban a francia nagykövet Trump vezetési módszerét „brutálisnak, kicsit primitívnek” nevezte, de úgy vélte, az elnöknek egyes kérdésekben, mint a szabadkereskedelemben, „igaza” van.

Araud ennek ellenére kritizálta az Egyesült Államok elnökének döntését, hogy kivonult a párizsi klíma-egyezményből és az Izrael számára komoly veszélyt jelentő iráni atomalkuból.

Araud egyébként 2003 és 2006 között Franciaország izraeli nagykövete volt, jelenlegi posztját pedig 2014 óta látja el.

Macron gratulált Netanjahunak, de a kétállami megoldást szorgalmazza

Levélben köszöntötte Izrael régi-új miniszterelnökét Franciaország elnöke, aki a palesztinok jogaira is felhívta Netanjahu figyelmét.