Macron gratulált Netanjahunak, de a kétállami megoldást szorgalmazza

Levélben köszöntötte Izrael régi-új miniszterelnökét Franciaország elnöke, aki a palesztinok jogaira is felhívta Netanjahu figyelmét.

A párbeszéd folytatását és az önálló palesztin állam létrejöttének segítését is kérte Benjamin Netanjahutól Emmanuel Macron abban a levélben, amelyben gratulált ahhoz, hogy Izrael elnöke hivatalosan is Netanjahut kérte fel az új izraeli kormány megalakításával – közölte a The Jerusalem Post.

Emmanuel Macron

A tegnap elküldött levélben a franciák elnöke követve Angela Merkelt és az európai liberális politikusok többségét arra tett hitet, hogy bízik egy békés és igazságos közel-keleti helyzetben. A lap beszámolója szerint Macron elsősorban amiatt emelte ki a palesztinokkal sürgetett párbeszéd folytatását, mert Netanjahu a választások előtt arra tett utalást, hogy győzelme esetén annektálná Júdea-Szamária zsidó településeit.

Erről a tervéről lapunk is beszámolt korábban:

Választási győzelme esetén Netanjahu annektálná a júdea-szamáriai zsidó településeket

Az izraeli miniszterelnök kampányt indított, hogy a kis jobboldali pártok szavazóit megnyerve elérje, hogy a választások után Reuven Rivlin elnök a Likudot kérje fel kormányalakításra.