Választási győzelme esetén Netanjahu annektálná a júdea-szamáriai zsidó településeket

Az izraeli miniszterelnök kampányt indított a hétvégén, hogy a jobboldalról, a kis pártok támogatóit megnyerve elérje, hogy a választások után Reuven Rivlin elnök az ő pártját kérje fel kormányalakításra a rivális Kék és Fehérrel szemben.

Erőfeszítéseinek részeként hangzatos ígérettel állt elő Benjamin Netanjahu elnök az izraeli Channel 12 televíziócsatorna szombat esti műsorában, melyben megígérte, annektálni fogja a júdea-szamáriabeli zsidó településeket, illetve kiüríti az illegális Khan Al-Ahmart, amennyiben a választók újabb ciklusra bizalmat szavaznak neki.

„Tárgyalunk az amerikaiakkal a Ma’aleh Adumim, és más területek feletti izraeli szuverenitásról. Mindenki tisztában van azzal, hogy a következő ciklus sorsdöntő lesz a biztonságunk és Júdea-Szamária kulcsfontosságú területeinek ellenőrzése szempontjából.”

— jelentette ki Netanjahu.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az izraeli 13-as csatornának, illetve a jobboldali Makor Rishon és Israel Hayom híroldalaknak adott interjújában az izraeli elnök leszögezte, nem fogja megengedni, hogy akár egy zsidó települést, vagy azoknak bármely lakóját kilakoltassák az amerikai béketerv miatt.

Netanjahu Trumpnak: „egyetlen embert sem evakuálok”

Egyetlen zsidó települést sem hajlandó felszámolni a Jordántól nyugatra, és a terület irányításáról sem mond le, ez is a feltétele a béketerv elfogadásának.

Netanjahu többek között azt is világossá tette, mégpedig minden eddiginél határozottabban, hogy ha esélyt kap a kormányalakításra, azt csakis jobboldali pártokkal fogja megvalósítani, és a centrista Kék és Fehér pártot nem hívja meg a koalícióba.

A mostani hétvégéig az izraeli elnök gondosan ügyelt arra, hogy ne halásszon el szavazatokat lehetséges jövőbeni koalíciós partnereitől, a Jiszrael Beitenu, a Kulanu és a Sasz pártoktól, mivel veszélyben forogtak parlamentbe jutási esélyeik.

A pénteki napon azonban, a jeruzsálemi rezidenciája előtt várakozó Likud aktivistáinak kijelentette, „uralma veszélyben forog”. Röviddel a sábát beállta előtt videoüzenetet tett közzé, melyben kijelentette, hogy a Beni Ganz-Jair Lapid vezette rivális Kék és Fehér pártnak mégis esélye van egy kormánykoalíció összehozására.

„Jelenleg Lapid és Ganz négy-öt mandátummal vezet előttünk. Ha ez nem változik, Lapid és Ganz megtörik a jobboldali blokkot, és baloldali kormányt fognak alapítani. Ez nem puszta képzelgés”.

Netanjahu hozzátette, a Kék és Fehér két vezetője már tárgyalásokat is kezdeményezett a Likud blokkjához tartozó kisebb pártokkal.

„Csak egy mód van arra, hogy garantáljuk, Lapid és Ganc nem alakítanak baloldali kormány, ez pedig az, ha a Likudra szavazunk.”

— jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, csak egy nagy Likud-koalíció tud gátat vetni a baloldali összefogásnak, és amennyiben az emberek nem szavaznak pártjára, azzal a két centrista vezetőt támogatják.

Szombat este a Likud újabb videót adott ki, melyben Reuven Rivlin államfő arról beszél, hogy a döntése meghozatalakor, amellyel kijelöli, hogy ki alakíthat kormányt, fontos szempontként fogja mérlegelni, hogy melyik párt a nagyobb.

Netanjahu szerint a jobboldali pártok nem kötelezték el magukat arra, hogy őt ajánlják Rivlinnek.

Több jobboldali vezető felháborodással reagált az izraeli miniszterelnök stratégiaváltására, mellyel előlük készül szavazatokat elszívni. Véleményük szerint a lépés arra utal, hogy helyettük mégis a Kék és Fehér párttal kíván koalícióra lépni.

Kérdés, hogy megfelelő arányú jobboldali támogatás hiányában mennyi esélye marad a jelenlegi kormánypártnak hatalmon maradni. Kedd este kiderül.