Netanjahu Trumpnak: „egyetlen embert sem evakuálok”

Egyetlen zsidó települést sem hajlandó felszámolni Júdea és Szamária területén, valamit a térség irányításáról sem mond le Izrael. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezt Donald Trump amerikai elnöknek mondta, mint az amerikai béketerv elfogadásának egyik feltételét – számolt be a The Times of Israel.

Amikor Netanjahut a Trump által az évszázad megállapodásának nevezett közel-keleti béketerv részleteiről kérdezték, azt mondta, ő csak arról tud beszélni, amit ő mondott az amerikai elnöknek.

„Én azt tudom, amit én mondtam. Azt mondtam, hogy egyetlen települést sem lehet felszámolni a Jordántól nyugatra, és a terület irányítása is Izrael kezében kell, hogy maradjon.”

Netanjahu világossá tette Trump számára, hogy egyetlen embert sem hajlandó evakuálni. Jelezte, hogy amennyiben az Egyesült Államok nem teljesíti ezeket a feltételeket, akkor nem lesz életképes a megállapodás.

„Amennyire én tudom, a települések felszámolása nem lesz benne a tervben, ha mégis, akkor nem lesz megállapodás”

— fogalmazott Netanjahu.

„Trump Izrael lehető legjobb barátja a Fehér Házban, és elfogadja az álláspontomat, ahogy én is elfogadom az övét”

— mondta az izraeli kormányfő.

Trump hatalmas összeget fizetne az egyállami megoldásért

Sok milliárd dollárral, a palesztin menekültek „állampolgárosításával” és a közel-keleti térkép átrajzolásával kivitelezné az „évszázad” béketervét Donald Trump amerikai elnök, melynek bejelentése már a küszöbön áll – egy libanoni lap értesülései szerint.

Netanjahut arról is kérdezték egy tévéműsorban, hogy számít-e arra, hogy az amerikai kormány ugyanúgy elismerje Izrael fennhatóságát Júdea és Szamária felett, mint ahogy most tette a Golán esetében. Az izraeli miniszterelnök erre csak annyit mondott, hogy ezzel megvárja a következő ciklust.

Júdea és Szamária területén 400 ezer zsidó él, 200 ezer pedig Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok szintén maguknak követelnek.