Trump hatalmas összeget fizetne az egyállami megoldásért

Sok milliárd dollárral, a palesztin menekültek „állampolgárosításával” és a közel-keleti térkép átrajzolásával kivitelezné az „évszázad” béketervét Donald Trump amerikai elnök, melynek bejelentése már a küszöbön áll – egy libanoni lap értesülései szerint.

Donald Trump sokak régi vágyát próbálja véghez vinni azzal, hogy arab államokat próbál arra késztetni, biztosítsanak állampolgárságot a több százezres palesztin lakosságnak, akik a korábbi XX. századi Izrael elleni háborúk miatt élnek menekültként a zsidó állam közvetlen szomszédságában – írja a The Jerusalem Post a libanoni Al Akhbar című lap értesüléseire hivatkozva.

Az „évszázad egyezségének” részleteiről, ahogy az amerikai elnök beharangozta béketervét hosszú hetek óta folyik a találgatás a nemzetközi sajtóban.

Megerősödni látszanak azok a feltételezések, hogy Trump egyállami megoldást próbál beterjeszteni a feleknek, Izrael számára kedvező módon. A nyilvánvaló nemzetközi ellenállást is figyelembe véve az elnök a saját üzletemberi módszertanát próbálja érvényesíteni.

Amennyiben hinni lehet az Al Akhbar értesüléseinek, mindezt első körben 110 milliárd dolláros alku formájában vinné véghez, az azonban nem világos még, hogy az említett összeg milyen forrásból érkezne.

A lap forrásaira hagyatkozva úgy véli, hogy elsősorban Egyiptom (65 milliárd) és Jordánia (45 milliárd) osztozkodhat majd az összegen, de ehhez például Jordániának – ahol már évtizedek óta nagy számban élnek palesztin menekültek – csaknem egy millió újabb palesztinnak kellene állampolgárságot adnia.

Fotó: Wikimedia Commons

Mivel Egyiptomot is arra kötelezné az egyezség, hogy adjon állampolgárságot palesztinoknak, így talán Trump ezzel próbálja elkerülni a palesztin állam létrejöttét – írja a lap, majd hozzáteszi – szintén opcióként merült fel egy olyan hármas szövetség, amelyben Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság közös kormányzásával irányítanák a térséget, mindez korlátolt feladatkörökkel.

Utóbbi javaslat nem nyerte el tetszését a Jordán királynak, aki a konfliktusból kimaradva, inkább továbbra is az általa felügyelt szent helyek „védelmét” látná el Izraelben.

A terv szerint fokozatosan történne a palesztinok befogadása, Jordánia egyszerre „csak” 300 000 lakost fogadna állampolgárrá. Cserében nem csak pénzt, de területeket is kapna szomszédos Szaúd-Arábiából, igaz az arab államnak is kellene visszaadnia területeket (Naharajim, Cofar) Izraelnek.

A libanoni lap hozzáteszi, hogy Trump Libanontól is kéri a menekültek befogadását, akik a libanoni állampolgárság elfogadásával lemondanának visszatérési jogaikról.

A terv részleteiről eddig is vad találgatások zajlottak, és valószínűleg ez a téma is felmerül Donald Trump és az egyiptomi elnök közelgő washingtoni találkozóján.

Trump–el-Sziszi találkozó várható, közvetlenül a béketerv bejelentése előtt

Az amerikai elnök április 9-én fogadja Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnököt, hogy katonai, gazdasági és terrorelhárítási együttműködésről tárgyaljanak.