Trump–el-Sziszi találkozó várható, közvetlenül a béketerv bejelentése előtt

Az amerikai elnök április 9-én fogadja Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnököt, hogy katonai, gazdasági és terrorelhárítási együttműködésről tárgyaljanak. Az időzítés azért is izgalmas, mert Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint a közel-keleti béketerv bejelentése közvetlenül ezután várható.

A Fehér Ház nyilatkozata szerint a két vezető emellett közös regionális prioritásaikról is tárgyal majd, a

gazdasági integráció előremozdításáról, a folyamatban lévő konfliktusok kérdéséről, illetve Egyiptom hosszútávú szerepéről a regionális stabilitás tartóoszlopaként”

Április 9-e azért is kiemelt időpont, mert ekkor tartják az izraeli előrehozott választásokat, amelyet a Trump kormány a régen-várt izraeli-palesztin konfliktust kezelő béketerv késleltetésének okaként jelölt meg.

Mike Pompeo külügyminiszter korábban bejelentette, hogy a béketervet „azonnal” nyilvánosságra fogják hozni az izraeli választásokat követően, ami arra utal, hogy ez állhat az al-Sziszi találkozó időzítésének hátterében.

A közelmúltban a jordán király, II. Abdullah is Washingtonba látogatott, hogy Mike Pence alelnökkel többek között a fent említett tervről tárgyaljon, amellyel kapcsolatban megjegyezte, ragaszkodik a kétállami megoldáshoz, és tiltakozik az ellen, hogy Trump elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Fotó: Wikimedia Commons

Elemzők szerint az amerikai kormány ezúttal al-Sziszi támogatását igyekszik elnyerni a béketervvel kapcsolatban, miután a jordán vezető a rá nehezedő egyre növekvő társadalmi nyomás miatt a belátható jövőben nem valószínű, hogy változtat Jeruzsálem státuszával és a palesztinokkal kapcsolatos álláspontján.

A múlt hónapban Trump veje és legfőbb izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos tanácsadója, Jared Kushner számos Közel-Keleti országot végiglátogatott, hogy támogatást szerezzen a már kidolgozott béketervének. A Reuters hírügynökség számos anonim, helybéli forrás információjára alapozva arra a következtetésre jutott, hogy Kushner a gazdasági kezdeményezésekre fókuszál a izraeliek és palesztinok közötti béke elérése érdekében.

Kushner arab lobbikörútra indul

Trump Közel-Kelet szakértője a hat arab országban hét nap alatt próbálja tesztelni az amerikai konszolidációs terveket.

A New York Times riportja szerint a tervben szerepel egy „25 milliárd dolláros befektetés Ciszjordániába és Gázába 10 év alatt, illetve további 40 milliárd dolláros befektetés Egyiptomba, Jordániába és talán Libanonba is.”

Szaúd-Arábia korábban elutasította a tervet, mivel az nem tért ki Jeruzsálem státuszára és a palesztin menekültek helyzetére.

Az amerikai béketervről kiszivárgott homályos és kevés információ ellenére a palesztinok továbbra is állítják, az „évszázad egyezménye” halva született dolog. Palesztin vezetők hozzátették, a Trump kormány rosszul gondolja, hogy pénzzel kompenzálni lehet a palesztin nép „elidegeníthetetlen jogait”.

A palesztin oldal azóta bojkottálja Washingtont, hogy Trump elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el. Azóta az amerikai kormány számos büntető intézkedést léptetett életbe a palesztinok ellen, beleértve intézményeiknek folyósított pénzügyi támogatások megvonását, hogy visszakényszerítsék őket a tárgyalóasztalhoz.