Kushner arab lobbikörútra indul

Trump Közel-Kelet szakértője a hat arab országban hét nap alatt próbálja tesztelni az amerikai konszolidációs terveket.  

Jared Kushner, Donald Trump veje és elsőszámú békefelelőse a régióban eddigi politikai pályafutásának egyik legfontosabb hete előtt áll. A hosszú ideje lebegtetett közel-keleti amerikai béketervről most első alkalommal fogja a térség fontosabb arab országainak vezetőit személyesen is tájékoztatni. Mindehhez egy hétnapos körútra utazik a hétvégén – számolt be a Vanityfair.

Mióta Trumpot elnökké választották azóta folyamatos politikai kereszttűzben volt Kushner, aki Trump Ivanka nevű lányának a zsidó hitű férje, és sokak szerint apósa egyik legbefolyásosabb tanácsadója is a Fehér Házban – többek szerint nem csak a zsidó-arab konfliktus rendezését tekintve. Ami a Közel-Kelet rendezését illeti, stabilan mondható az amerikai kormány legfontosabb felelősének. Mostani útját éppen ezért sem véletlenül gondolják a szakértők is vízválasztónak.

Jared Kushner. Fotó: Dominique A. Pineiro.

Nem kevés tehát Kushner öt országot – Bahrein, Oman, Katar, Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok – érintő missziójának tétje. Nem csak a régió rendezésére kidolgozott amerikai elképzeléseket fogja majd hivatalos vendéglátói elé tárni, de olyan diplomáciai fontosságú találkozókat is folytat majd, amelynek rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak. Ilyen elsősorban a szaudi herceggel esedékes értekezlete. Ez lesz ugyanis az első hivatalos államközi találkozó azóta, hogy a Washington Post szaudi származású újságírója rejtélyes körülmények között tavaly ősszel elhunyt az arab állam isztambuli nagykövetségén.

Azóta kiderült, hogy az ismert és nagy tiszteletnek örvendő Jamal Khashoggit meggyilkolták, egyes feltételezések szerint pont a szaudi herceg megbizatásából. Mindenesetre Kushner reálpolitikusi metodikával olyan valakivel találkozik Mohammed bin Salman személyében, akit a Közel-Kelet ügye miatt fontos szövetségesnek tart, és akivel – Amerika nevében – évekre visszamenő gazdasági és politikai kapcsolatot is ápol.

Magáról a béketervről – bár a nemzetközi sajtóban igyekeztek megszellőztetni bizonyos elemeit – sokat valójában nem lehet tudni. Az azonban sejthető, hogy Kushner apósa üzletpolitikai technikájával is élve elsősorban olyan módon szeretné elfogadtatni a terveiket az arabokkal, amely azok számára gazdasági haszonnal is járnának. A Vanityfair szerint iyen lehet például számos nemzetközi gazdasági beruházást ösztönző kísérlet, amelyet direkt irányítanának Ciszjordánia vagy a Gáza övezet területeire. Mindez alapja annak a lobbi tevékenységnek is, amelynek részeként az arab országok kölcsönösen tudnák majd elfogadtatni az amerikai tervet a palesztin politikai vezetőkkel is.