Tóraadás ünnepére jöhet az „évszázad megállapodása”

Donald Trump közel-keleti béketervét azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy megalakul az új izraeli kormány és véget a Ramadán – mondta Jared Kushner, az amerikai elnök veje és főtanácsadója külföldi diplomatáknak.

A Ramadán június 5-én ér véget, a régóta várt megállapodást pedig csak ezt követően hozzák nyilvánosságra – derült ki a főtanácsadó szavaiból.

Bár a nyilatkozat nem utal rá, de érdemes megjegyezni, hogy Sávuot, a Tóraadás ünnepe június 8-án, napnyugtakor köszönt be.

A béketerv mindkét féltől kompromisszumokat igényel, de nem veszélyezteti Izrael biztonságát – mondta Kushner a Reuters beszámolója szerint.

„Mindannyiunknak ésszerű kompromisszumokat kell keresnünk, mert így lehet elérni a békét”

– fogalmazott az elnöki főtanácsadó.

A pontosított dátum mellett ugyanakkor továbbra is keveset tudni a régóta várt tervről, bár a Washington Post és a Guardian információi szerint az nem tartalmazza palesztin állam létrejöttét.

Netanjahu Trumpnak: „egyetlen embert sem evakuálok”

Egyetlen zsidó települést sem hajlandó felszámolni a Jordántól nyugatra, és a terület irányításáról sem mond le, ez is a feltétele a béketerv elfogadásának.

Pedig ez kulcskérdés a palesztinai arabok számára, akik azóta nem vesznek részt a béketerv tárgyalásain, hogy Trump 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A Palesztin Hatóság új vezetője, Mohammad Shtayyeh szerint a terv „halva született”.

„Trumpnak nincs partnere Palesztinában. Nincs arab partnere és nincs európai partnere”

– mondta Sthtayyeh az AP hírügynökségnek nyilatkozva.

Egy fehér házi pészahi rendezvényen Izrael washingtoni nagykövete azt mondta, elégedett a tervvel, amely figyelembeveszi Izrael létfontosságú érdekeit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CNN-nek nyilatkozva azt mondta nemrég, hogy a béketerv jelentős változást hoz az eddig próbált megoldásokhoz képest.