A „fény nagykövete” lett Javier Milei, a világ legfiloszemitább elnöke

Az argentin elnök megható beszédet mondott, amikor átvette a Chábád-mozgalom kitüntetését a floridai Social Center nevű zsidó központban.

Javier Milei a „fény nagykövete” címet kapta meg a floridai Rabbi Menachem Mendel Schneerson Social Center nevű zsidó központban. A kitüntetést Sholom Lipskar rabbi, a körzet lubavicsi küldötte adta át – írja az Anash.

A több ezer résztvevő előtt tartott díjátadóra az elnököt elkísérte nővére, a szintén díjazott Karina Milei, valamint Tzvi Grunblatt rabbi, a Chábád-mozgalom egyik Argentínában szolgáló küldötte. A „fény nagykövete” címet a zsidó állam melletti elkötelezett kiállásuk miatt kapták meg a kitüntetettek.

„Argentinként büszke vagyok az elnökünk által képviselt spirituális értékekre, hitre és küldetéstudatra. Sokan osztják a nézeteit, ám másokkal ellentétben ő nem tartja meg magának meggyőződését, hanem nyilvánosan hirdeti is azokat”

– mondta Grunblatt rabbi.

Milei beszédében személyes történeteket osztott meg a zsidó közösséggel és hagyománnyal kialakított viszonyáról. Elmesélte, hogy gyermekkorában milyen sokat tanult anyai nagyapjától, aki zsidó volt.

Elérzékenyült a Siratófalnál az argentín elnök

Javier Milei később táncra is perdült.

„Nagyapám óriási hatást gyakorolt rám. Sokat tanított és én sokat tanultam tőle. Érdekes módon saját zsidó származását csak közvetlenül a halála előtt fedezte fel. Akkor közölte vele valaki, hogy az édesanyja zsidó volt, tehát ő is az.

Azok az értékek, melyeket ő ültetett belém, a zsidóságból fakadnak”

– fogalmazott az elnök.

Hozzátette azt is, hogy politikusként is az Istenbe vetett hit vezeti. Megemlítette a hanukai győzelmet kivívó makabeusok történetét, melyben egy apró kisebbség aratott győzelmet a többség felett. Ezt a saját harcához hasonlította, melyet az Argentínát átszövő korrupció ellen folytat. Beszéde végén Milei ismét kifejezte támogatását Izrael és a zsidó közösség iránt.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraelbe látogatott a világ legfiloszemitább elnöke

Javier Milei argentin elnök betartotta a korábbi ígéretét.