„Rabbiját” nevezte ki izraeli nagykövetknek az új argentín elnök

Javier Milei, nemrég megválasztott argentín elnök közeli jóbarátját, Axel Wahnish rabbit nevezte ki Argentína tel-avivi nagykövetének. Milei többször hivatkozott Wahnishra, mint spiritulis útmutatójára — írja a Buenos Aires Times.

Mileit egy közös barátja mutatta be Wahnishnak 2021-ben, miután az előbbit a közösségi médiában „nácinak” bélyegezték. Az azóta eltelt időszakban szoros kapcsolat alakult ki közöttük, Mileit Wahnish oktatta a zsidó szövegek ismeretére,

az egyébként katolikus Milei pedig nyíltan megmondta, hogy ha nem lennének a hivatali kötelezettségei, amelyek miatt szombaton és zsidó ünnepnapokon is dolgoznia kell, áttérne a zsidóságra.

Választási győzelme után Milei első külföldi látogatása New Yorkba vezetett, ahol Wahnish kíséretében meglátogatta a lubavicsi Rebbe sírját.

Vasárnap este Washnish a szónokok között volt a Buenos Aires-i katedrálisban Milei beiktatását ünneplő vallásközi istentiszteleten, amelyen keresztény és muzulmán vallási vezetők is részt vettek.

„Sok szó esik arról, hogy az embernek hinnie kell Istenben, de néha megfeledkezünk egy apró, de fontos részletről: arról, hogy Isten hisz bennünk”

– mondta Wahnish az egybegyűlteknek.

„Isten hisz önben, elnök úr. Hite van abban, hogy mindannyian együtt fogunk felállni, hogy egy olyan társadalmat építsünk, amelyben szabadság, igazságosság és jóság uralkodik”.

Külpolitikai kérdésekben Milei kormánya várhatóan 180 fokos fordulatot hajt végre Argentína korábbi politikájától, és az október 7-i terrorista atrocitásokat követően egyértelműen támogatta Izraelt a Hamász, valamint Ukraját az orosz invázió elleni háborúban.

Milei beiktatására Buenos Airesbe látogatott többek között Orbán Viktor magyar és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Wahnish a hírek szerint rögtön bevetette magát hivatali kötelességeibe, vasárnap részt vett egy találkozón az újonnan kinevezett argentin külügyminiszterrel, Diana Mondinóval és izraeli kollégájával, Eli Cohennel.

Milei a választási kampánya során gyakran beszélt arról, hogy Argentína izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetné, bár ez a kilátás a választásokon aratott győzelme óta még nem merült fel újra.

A Makkabeusok győzelméhez hasonlította megválasztását az új argentin elnök

„Nem a sereg nagyságától függ a győzelem a csatában, hanem az erő az égből jön” – mondta az erősen Izrael- és zsidóbarát Javier Milei.