A Makkabeusok győzelméhez hasonlította megválasztását az új argentin elnök

Javier Milei a Makkabeusok történetéről mesélt vasárnapi beiktatási beszédében, miközben saját valószínűtlen győzelmét ünnepelte.

„Nem véletlen, hogy ez a beiktatás a hanuka ünnepén, a fény ünnepén történik” – mondta Milei a Buenos Aires-i parlament épületének lépcsőjén mondott beszédében.

„A Makkabeusok háborúja szimbolizálja a gyengék győzelmét az erősek felett, a kevesekét a sokak felett, a fényét a sötétség felett, és összességében az igazságét az igazságtalanság felett”.

Az erősen Izrael- és zsidóbarát elnök beszédét az ország törvényhozóinak háttal mondta el, szakítva az argentin hagyományokkal.

„Azt mondták, hogy nem tehetünk semmit, mert 257 képviselőből csak ketten voltunk” – mondta. „És arra is emlékszem, hogy a válaszom aznap egy idézet volt a Makkabeusok könyvéből, a 3:19-ből, ami így szól:

„Nem a sereg nagyságától függ a győzelem a csatában, hanem az erő az égből jön”.

Milei beszéde illeszkedett a zsidósághoz fűződő szokatlan viszonyához. Az egyébként nem zsidó közgazdász egy argentin rabbinál tanul, és korábban azt mondta, hogy érdeklődik a betérés iránt, bár azt mondja, hogy az elnöki szerepet nem tartja összeegyeztethetőnek a zsidó vallásgyakorlással. Megválasztása utáni első külföldi útja során meglátogatta a Rebbe sírját New Yorkban, és megfogadta, hogy elnökként Izrael lesz az első külföldi úticélja.

Azt is megígérte, hogy Argentína nagykövetségét Herzlijából Jeruzsálembe költözteti.

Oli London on Twitter: „President Javier Milei, the new leader of Argentina, lights candles on a Hanukkah Menorah with family members of Israeli hostages still in Gaza. He was joined by the Israeli Foreign Minister. Milei is also planning to convert to Judaism. pic.twitter.com/D6YsVUKoIb / Twitter”

President Javier Milei, the new leader of Argentina, lights candles on a Hanukkah Menorah with family members of Israeli hostages still in Gaza. He was joined by the Israeli Foreign Minister. Milei is also planning to convert to Judaism. pic.twitter.com/D6YsVUKoIb

A kampánygyűléseken Milei gyakran sétált fel a színpadra a sofár hangjára, és a választások előtti utolsó nyilvános szerepléseinek egyikén is egy izraeli zászlót lengetett.

Milei beiktatásán részt a spanyol király, Gabriel Boric chilei elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki először utazott Latin-Amerikába azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta országát. Jair Bolsonaro volt brazil elnök is részt vett a rendezvényen.

Milei a beiktatás után egy menórát adott át Zelenszkijnek, miután a két vezető szívélyesen üdvözölte egymást.

Szombat este, beiktatásának előestéjén Milei találkozott a Gázában október 7-e óta fogvatartott izraeli túszok hozzátartozóinak egy csoportjával, és közösen gyújtotta meg velük és Eli Cohen izraeli külügyminiszterrel a hanukai gyertyákat.

Rajong a judaizmusért az argentin Donald Trump

Az elnökválasztáson induló Javier Milei azt is jelezte, hogy Jeruzsálembe fogja költöztetni az argentin nagykövetséget.