Rajong a judaizmusért az argentin Donald Trump

Az elnökválasztáson induló Javier Milei azt is jelezte, hogy Jeruzsálembe fogja költöztetni az argentin nagykövetséget.

Az 52 éves karizmatikus közgazdász, akinek merész stílusa sokakat Donald Trump volt amerikai elnökre emlékeztet, jó esélyekkel indul az argentin elnökválasztáson.

Amit azonban sokan talán nem tudnak, hogy Mileinek mély kötődése van a zsidósághoz. Bár ő maga nem zsidó, vezetői stílusát gyakran Mózeséhez hasonlítja, és gyakran hivatkozik bibliai elbeszélésekre, többek között a sábátkor felolvasott Tóra-részletre.

A Radio Jai neves argentin zsidó hírcsatornának adott interjújában Milei elmondta, hogy a judaizmus iránti rajongása akkor kezdődött, amikor közgazdaságtant tanított egy zsidó diáknak. Érdeklődését felkeltették a diák mélyreható kérdései, és miután utánajárt, rájött, hogy ezek a kérdések a Talmudból erednek, amely folyamatosan az új kérdések felvetésére irányul.

Milei rendszeresen tanulmányozza a Tórát egy argentin rabbi segítségével. A foglalkozások Milei számára inspirációt és szellemi táplálékot is nyújtanak.

Mileit nemrégiben látták, amint az argentin zsidó közösség tagjainak kíséretében meglátogatta a lubavicsi Rebbe sírját New Yorkban.

Milei továbbá jelezte, hogy amennyiben megnyeri az elnökséget, az argentin nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni. Első nemzetközi útja pedig Izraelbe fog vezetni.

Amikor feltették neki a kérdést, hogy milyen ambíciói vannak az elnökség után, gyorsan válaszolt, hogy „Jeruzsálembe szeretne utazni, hogy elmélyedjen a Tóra, a Talmud és más zsidó szentírások tanulmányozásában”.

Paraguay újra nyitja jeruzsálemi nagykövetségét

Paraguay 2018-ban költöztette nagykövetségét a fővárosba, de néhány hónappal később bezárta azt, miután baloldali elnököt választott.