Paraguay újra nyitja jeruzsálemi nagykövetségét

A kedden beiktatott Santiago Peña találkozott Eli Cohen izraeli külügyminiszterrel, aki meghívta a vezetőt „egy idei elnöki látogatásra, amelynek során újraavathatná a paraguayi nagykövetséget Jeruzsálemben”.

Mintegy öt évvel azután, hogy Paraguay bezárta jeruzsálemi nagykövetségét, az új elnök, Santiago Peña kedden bejelentette, hogy a dél-amerikai ország a következő hónapokban újra megnyitja azt. Ezzel az Egyesült Államok, Koszovó, Guatemala és Honduras után ez lenne az ötödik ország, amely áttelepítette nagykövetségét az izraeli fővárosba.

Peña, akit kedden iktattak be, néhány órával beiktatása után találkozott Eli Cohen izraeli külügyminiszterrel. Cohen elmondta, hogy meghívta a vezetőt „egy idei elnöki látogatásra, amelynek során újraavathatná a paraguayi nagykövetséget Jeruzsálemben”. Hozzátette, hogy Izrael viszonozni fogja ezt azzal, hogy megnyitja nagykövetségét Asunciónban, az ország fővárosában. Peña válaszul azt mondta:

„Én Izrael legnagyobb barátja vagyok”.

Cohen szerint

a jeruzsálemi nagykövetség újranyitása „megerősíti Izrael tekintélyét és a két nemzet közötti fontos kapcsolatokat”,

hozzátéve, hogy „tovább erősítjük a történelmi köteléket a latin-amerikai országokkal, amelyek kiálltak Izrael és a zsidó nép mellett”.

Paraguay 2018-ban költöztette nagykövetségét a fővárosba, de néhány hónappal később bezárta azt, miután baloldali elnököt választott. Izrael felháborodott, és válaszul bezárta saját nagykövetségét az országban.

Újabb állam nyit nagykövetséget Jeruzsálemben

A jeruzsálemi képviselet lesz az óceániai ország első nagykövetsége Izraelben.