Újabb állam nyit nagykövetséget Jeruzsálemben

Izrael és Pápua Új-Guinea között 1978-óta van diplomáciai kapcsolat, de a jeruzsálemi képviselet lesz az óceániai ország első nagykövetsége Izraelben.

A többségében keresztény Pápua Új-Guinea nagykövetség nyitását tervezi Jeruzsálemben – erősítette meg Eli Cohen izraeli külügyminiszternek, Justin Tkacsenko külügyminiszter vasárnap.

„Köszönöm Pápua Új-Guineának a szoros kapcsolatot, a nemzetközi intézményekben elsöprő támogatását és a döntést, hogy Jeruzsálemben nagykövetséget nyit”

– nyilatkozta a hírre Cohen.

A jeruzsálemi nagykövetségek megnyitását a nemzetközi diplomáciai közösség még mindig rendkívül vitatottnak tartja, tekintettel arra, hogy csak kevés ország ismeri el, hogy Jeruzsálem egésze Izrael szuverén területének része, és még kevesebb ismeri el, hogy az ország fővárosa lenne.

Donald Trump volt az, aki élen járt abban, hogy megpróbálja megváltoztatni a nemzetközi konszenzust a kérdésben, amikor 2017-ben kijelentette, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, és egy évvel később áthelyezte oda az amerikai nagykövetséget.

Csak Guatemala, Honduras és Koszovó követte ezt a példát. Néhány ország azonban kereskedelmi irodákat nyitott Izraelben, ezzel is egy lépést téve Jeruzsálem, mint Izrael fővárosának elismerése irányába.

Ezek közé az országok közé tartozik Ausztrália, Brazília, Kolumbia, a Cseh Köztársaság, Ecuador, Grúzia, Magyarország, Paraguay, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és Uruguay.

Izrael számon kéri a Vatikán kifizetetlen adóit

A Vatikán tulajdonában levő szállodák és üzletek, az egyhézi fenntartásra hivatkozva nem fizetnek adót. Komoly diplomáciai vita várható, miután Izrael megelégelte ezt.