Izrael számon kéri a Vatikán kifizetetlen adóit

A jeruzsálemi önkormányzat arról tájékoztatta a Vatikánt, hogy hétfőn korlátozta a hozzáférést az egyház tulajdonában lévő Notre Dame számlájához ötmillió dolláros tartozás miatt, jelentette a Kan közrádió.

A kérdés az egyház és az önkormányzat között vita tárgyát képezi, és diplomáciai válságot okozhat – írja az Ujkelet.live

Izrael vatikáni nagykövete, akit ottani magas rangú tisztviselők tájékoztattak a kérdésről, már dolgozik a helyzet megoldásán.

A jeruzsálemi üzlettulajdonosok ugyanakkor azt tervezik, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak az ügyben, azt állítva, hogy diszkrimináció történt.

A jeruzsálemi önkormányzat kijelentette: ,,Ez csupán az önkormányzati adó kifizetésének elmulasztása miatti letiltás, amelyet az egyház tulajdonában lévő Notre Dame Hotelre szabtak ki. Annak fényében, hogy a szálloda üzletként működik, mint bármely más, a városban működő vállalkozás. Az intézkedésről azután döntöttek, hogy az önkormányzat többszöri kérése ellenére a szálloda évekig elkerülte a probléma rendezését az önkormányzattal.”

Izrael Állam megalakulása óta a katolikus és más keresztény egyházak megtagadták az Izraelnek és önkormányzatainak járó adók megfizetését az egyházi tulajdonú ingatlanok és jövedelmek után.

2002-ben a Knesszet eltörölt bizonyos adómentességeket a (bármely felekezethez tartozó) vallási intézmények számára, amelyek egészségügyi, vendéglátási és jóléti szolgáltatásokat nyújtanak (kivéve az imaházakat, mint a zsinagógák, templomok és kolostorok), a rituális fürdőket és az oktatási intézményeket, amelyek nem kereskedelmi tevékenységet folytatnak.

Fotó: Notre Dame luxushotel

Befizeti-e valaha a Vatikán az Izraelnek járó adókat?

Izrael Állam megalakulása óta a katolikus és más keresztény egyházak megtagadták az egyházi tulajdonú ingatlanok és jövedelmek után járó adók megfizetését