Izraelbe látogat az újonnan megválasztott argentín elnök

Javier Milei argentin elnök februárban Izraelbe látogat, ő lesz az első latin-amerikai vezető, aki a Hamász elleni gázai háború kezdete óta a zsidó államba utazik — számol be a Jewish News Syndicate.

A szolidaritási út, amely a decemberi hivatalba lépése óta tett első külföldi útjainak egyike, jelentős változást jelez az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni argentin politikában, miután a Dél-amerikai ország évtizedekig az arabokat támogatta.

Milei, aki nyilvánosan felvállalt filoszemita, rabbival tanul és ígéretet tett arra, hogy az argentin nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti.

A február 5-9. között tervezett látogatása során Milei a tervek szerint találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Jichák Herzog elnökkel Jeruzsálemben, és imádkozik a Siratófalnál. Hivatala azt is fontolgatja, hogy körutat tesz a Hamász által a terrorista csoport október 7-i mészárlása során megtámadott határ menti kibucokba, és találkozót tervez olyan Izraelben élő argentinokkal, akik a támadás célpontjai között voltak.

Netanjahu a múlt hónapban gratuláló telefonhívásban hívta meg Mileit Jeruzsálembe, és Izrael „igaz barátjának” nevezte az argentín elnököt.

Orbán Viktor régi barátjaként üdvözölte az új argentín elnököt

Javier Milei Izrael és a zsidó nép nagy barátja és szoros kapcsolatot ápol a Chábád mozgalommal.