Botrány: Már a Wikipédia is „gyarmatosító” ideológiának bélyegzi a cionizmust 

Az oldal 2023-as verziója a cionizmust a 19. században született nacionalista mozgalomként fogalmazta meg, amely a zsidó önrendelkezés biztosítására törekedett. Ezzel szemben a 2024-es változata már sokkal terhesebb terminológiát vezetett be.

A közösségi médiában heves vita robbant ki a Wikipédia legutóbbi változtatásai miatt.

A vita középpontjában a cionizmus, a zsidó haza létrehozását a mai Izrael területén szorgalmazó mozgalom leírására használt nyelvezet kulcsfontosságú változásai állnak.

Liv Lovisa úgy jellemezte a változtatásokat, hogy éppen most “írják újra a történelmet”.

Blake Flayton, a zsidó és izraeli kérdések kommentátora megszólalt az ügyben, „felháborítónak” nevezve a változtatásokat, és sürgette, hogy változtassák vissza az oldalt, hogy az pontosabban tükrözze a valóságot.

Az oldal 2023-as verziója a cionizmust a 19. században született nacionalista mozgalomként  írta le, amely a zsidó önrendelkezés biztosítására törekedett. Ezzel szemben a 2024-es változata már sokkal terhesebb terminológiát vezetett be, a cionizmust „etnikai-kulturális nacionalista” mozgalomként írja le, amely „egy Európán kívüli föld gyarmatosításával” foglalkozott, és fokozott hangsúlyt fektet a palesztinai arabokkal kialakult konfliktusokra.

„A cionisták egy zsidó államot akartak létrehozni Palesztinában, minél több földdel, minél több zsidóval és minél kevesebb palesztinai arabbal”

olvasható az oldalon.

Az önszerveződés, mint a túlélés záloga

Manya Shochat Oroszországban és Palesztinában is felismerte a zsidó közösség problémáit és a kudarcai ellenére mégis véghezvitte úttörő gondolatait. Kornéli Beáta történész írása.

A Wikipédia lehetővé teszi a platformján státuszt szerzett szerkesztők számára, hogy különböző irányelvek szerint változtassanak, amelyek általában kiegyensúlyozott megközelítést biztosítanak.

Nem világos, hogy mi vezetett a definíció hirtelen ilyen drasztikus megváltoztatásához.

A Wikipédia a honlapján a következőket írja az irányelvekről: „A Wikipédiának nincs központi szerkesztőbizottsága. A hozzájárulásokat nagyszámú önkéntes teszi saját belátása szerint. A szerkesztés nem tartozik sem a Wikimédia Alapítvány (az oldalnak otthont adó szervezet), sem a munkatársak felelősségi körébe, és a szerkesztések általában nem e-mailes megkeresésre történnek”.

A kritikusok, köztük Flayton, azzal érvelnek, hogy a cionizmus bejegyzés új nyelvezete eltorzítja a történelmi narratívát, a cionizmust negatívabb megvilágításba helyezi azáltal, hogy párhuzamot von a gyarmatosítással, és

lekicsinyli a mozgalom alapvető célját, hogy a zsidó nép számára biztonságos hazát hozzanak létre.

Különösen a „gyarmatosítás” kifejezés használata váltott ki vitát, mivel olyan politikai kontextust idéz fel, amely egyesek szerint félreértelmezi az Izrael megalapítása mögötti motivációkat, és figyelmen kívül hagyja a zsidók által elszenvedett történelmi üldöztetést, amely a cionista mozgalom létrejöttéhez vezetett.

Hát sosem halnak ki a palesztin hazugságok?

Az online térnek, kifejezetten a Google és a Wikipédia palesztin-párti propagandistáinak köszönhető az, hogy újra és újra szárnyra kapnak már megcáfolt narratívák és vádaskodások Izraellel kapcsolatban.

Egy másik Izrael-párti újságíró, Hen Mazzig a következőket írta: „A cionizmusról szóló új Wikipedia-bejegyzés nem csak pontatlan, hanem egyenesen antiszemita. Azt állítja, hogy az askenázi zsidók eredete „erősen vitatott és rejtélyes”, visszhangozva a kazár-elméletet,

azt a veszélyes hazugságot, hogy az askenázi zsidók valójában áttértek, és nem az Izrael földjéről száműzött zsidók leszármazottai.”

Hozzátette: „Ezt az elméletet gyakran használják fegyverként, hogy az izraelieket »gyarmatosítóknak« nevezzék, és így dehumanizáljanak minket. Valójában az Izraelből Európába való ismételt száműzetés és migráció zsidó története hihetetlenül jól dokumentált, ahogyan a népünket a Közel-Kelettel összekötő genetikai tanulmányok is. Bármely kiegyensúlyozott cikk, amely a zsidó genetikát és Izraelt tárgyalja, megemlítené ezt. A @Wikipedia egy gyűlöletoldallá vált. Remélem, hogy változtatnak a kurzusukon.”

Mivel olvasók milliói támaszkodnak az oldalra információkért, a bejegyzések ilyen jellegű módosításai jelentős hatással lehetnek a történelmi események és a modern geopolitikai viták közérthetőségére.

A bűntudat politikája

Mély identitásválságról tanúskodik a feketékkel és a „harmadik világ” népeivel szembeni nyugati értelmiségi bűntudat. Pelle János írása.