Ez gyors volt: Máris elpusztítaná Izraelt a mérsékeltnek mondott új iráni elnök

Irán „mindig is támogatta a térség népeinek ellenállását az illegitim cionista rendszerrel szemben” – írta Maszúd Peszeskján.

Maszúd Peszeskján megválasztott iráni elnök hétfőn megerősítette Teherán elkötelezettségét Izrael elpusztítása mellett, mondván, hogy a térségben lévő csatlósaik nem fogják hagyni, hogy a zsidó állam „bűnös politikája” folytatódjon.

„Az Iszlám Köztársaság mindig is támogatta a térség népeinek ellenállását a törvénytelen cionista rendszerrel szemben.

Az ellenállás támogatása az Iszlám Köztársaság alapvető politikájában gyökerezik” – írta Peszeskján a Hezbollah terrorszervezet vezetőjének, Hasszan Naszrallahnak címzett üzenetében.

„Biztos vagyok benne, hogy a térség ellenállási mozgalmai nem fogják hagyni, hogy ez a rezsim folytassa a palesztinai elnyomott nép és a térség más nemzetei ellen folytatott háborús uszító és bűnös politikáját” – idézte az iráni média az állítólagos reformer elnököt.

Peszeskján 1954-ben született. Az azeri apától és kurd anyától származó egykori szívsebész és politikus az iráni médiának azt mondta választási győzelme előtt, hogy megválasztása esetén

„minden országgal baráti kapcsolatra törekszik, kivéve Izraelt”.

Peszeskján a kampány során hangsúlyozta, hogy teljes mértékben az iszlám rezsim politikáját tervezi követni. Peszeskján győzelme tehát várhatóan nem eredményez jelentős változást Teherán nukleáris programjában vagy a Hamász, a libanoni Hezbollah, a jemeni húszik vagy a különböző iraki és szíriai milíciák támogatásában.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a hétvégén az Iran Internationalnak nyilatkozva elmondta, hogy a választások nem fogják jelentősen befolyásolni a Biden-kormányzat Iránnal kapcsolatos megközelítését. A szóvivő azt is mondta, hogy a szavazás „nem volt szabad vagy tisztességes”. A nyilatkozat kiváltotta az iráni külügyminisztérium haragját, amely hétfőn „nem konstruktív és ellenséges politikával” vádolta Washingtont.

A választást követően az izraeli külügyminiszter sürgette a nemzetközi közösséget, hogy fokozza az iráni rezsimre gyakorolt nyomást.

„Most a világnak terrorszervezetnek kell nyilvánítania [az Iszlám Forradalmi Gárdát], és követelnie kell a nukleáris program leállítását és a terrorszervezetek támogatásának beszüntetését” – írta Jeruzsálem vezető diplomatája.

Az Izrael-ellenes Maszúd Peszeskján nyerte az iráni elnökválasztást

Az új iráni elnök jó kapcsolatokat akar „minden országgal, kivéve Izraelt”.

Katz vasárnap este Washingtonba utazott, hogy képviselje Izraelt a NATO 75. évfordulóját ünneplő csúcstalálkozón, ahol elmondása szerint fel fogja hívni a világ vezetőinek figyelmét az iráni fenyegetésre.

„Ma este Washingtonba utazom, hogy Izrael államot képviseljem egyetlen világos céllal: figyelmeztetni tucatnyi vezetőt és külügyminisztert, hogy most teljes erővel és elszántsággal kell fellépniük Irán ellen” – mondta.

Egy magas rangú iráni tábornok a múlt héten a Gázában megölt Hamász-terroristák hozzátartozóinak azt mondta, hogy

az Iszlám Köztársaság kész újabb támadást indítani Izrael ellen, hasonlóan az áprilisi nagyszabású rakéta- és dróncsapáshoz.

Hajizadeh nyilatkozata néhány nappal azután hangzott el, hogy az Iszlám Köztársaság a zsidó állam elpusztításával fenyegetőzött, ha az Izraeli Védelmi Erők teljes körű háborúba kezdenek a libanoni Hezbollah ellen.

A múlt hónapban a The Washington Post arról számolt be, hogy Irán Atomenergia Szervezete arról tájékoztatta az ENSZ nukleáris megfigyelőszervét, hogy 1400 új urándúsító centrifuga telepítését tervezi egy szigorúan őrzött létesítményben.

Az amerikai napilap által látott bizalmas dokumentumok szerint a Fordow dúsító üzem bővítése lehetővé tenné az iráni rezsim számára, hogy havonta több atombombához elegendő nukleáris fűtőanyagot halmozzon fel.

New York Times: Irán hamarosan megkezdheti az atomfegyverek gyártását

Irán vezetése „stratégiai vitát” folytat arról, hogy eljött-e az idő arra, hogy megkezdje az atomfegyverek gyártását.

Irán tehette el láb alól a Kreml szíriai csúcskémét

Luna al-Shibl, a szíriai elnök főtanácsadója és állítólagos szeretője volt.