Irán tehette el láb alól a Kreml szíriai csúcskémét

Luna al-Shibl, a szíriai elnök főtanácsadója és állítólagos szeretője meghalt, miután egy páncélozott járművel ütközött.

Luna al-Shibl, a szíriai elnöki palota vezető tanácsadója már az országból való távozását szervezte, amikor életét veszítette: először a férje hagyta volna el Szíriát, és telepedett volna le az oroszországi Szocsiban vásárolt luxusvillájukban, majd ezután a bátyja, Mulham al-Shibl, aki az elnöki gárda tisztje Damaszkuszban, látogatta volna meg őt. Legvégül Luna is csatlakozott volna hozzájuk Oroszországban. A Ynet információi szerint a moszkvai hatóságok tudtak a tervről, és áldásukat adták rá.

Múlt kedden azonban al-Shibl járműve összeütközött egy páncélozott autóval, miközben a palotába tartott. A páncélozott jármű a hátsó ülésnél csapódott neki a főtanácsadó autójának, ahol al-Shibl ült. A nő elvesztette az eszméletét, először egy helyi klinikára, majd a damaszkuszi Al-Shami kórházba szállították. Pénteken, három nappal a baleset után halottnak nyilvánították.

Mostanra kiderült, hogy al-Shiblnek veszélyes riválisai voltak a szír palotában. Aszma al-Aszad, az elnök felesége öt évvel ezelőtt sikertelenül próbálta már egyszer eltávolítani al-Shiblt.

Úgy tűnik, a pletykák arról, hogy al-Shibl „különleges” szerepet töltött be Bassár el-Aszad életében az elnök szeretőjeként, eljutottak a feleségéhez is.

Emellett Bouthaina Shaaban, a palota veterán kommunikációs tanácsadója is igyekezett eltávolítani a fiatal és tehetséges riválisát.

Damaszkuszi támadás: A szír hírszerzés Izraellel összefogva árulta el Iránt?

A Bloomberg szíriai forrásai szerint Teherán egyre jobban kételkedik szír csatlósainak hűségében.

Az elnökhöz hű szíriai tisztek egy csoportja a palotában szintén azon dolgozott, hogy védje a fiatal tiszteket al-Shibl befolyásától. E fiatal tisztek mindegyike ellen most nyomozás folyik, és a főtanácsadó által irányított információgyűjtő hálózat részeként hosszas katonai bírósági eljárás vár rájuk.

Az első baljós jel al-Shibl bátyjának, Mulham letartóztatásával tűnt fel. Nem sokkal később al-Shibl férje, Dr. Ammar Sa’ati elvesztette professzori állását a Damaszkuszi Egyetemen. Őt is letartóztatták, kihallgatták és házi őrizetbe helyezték, ami meghiúsította a Szocsiba való utazását.

Luna nagyobb gondjai azonban a múlt hónapban kezdődtek, amikor az irániak elkezdték titokban megfigyelni őt.

Al-Shibl, az egyetlen drúz az elnöki palotában, úgy vélte, hogy az Aszad elnök által biztosított védelem – szoros kapcsolataik miatt – megvédi az életét. A Hezbollah szíriai ügynökei azonban magas rangú iráni tisztekkel együtt vádakat kezdtek fabrikálni az elnöki tanácsadó ellen. Azzal vádolták, hogy titkos hírszerzési információkat adott át magas rangú orosz hírszerzőknek. Ezek az információk állítólag fegyver- és lőszerraktárak helyére és iráni katonai műveletek előkészületeire vonatkoztak Szírián belül.

Mulhamot, aki nővérének köszönhetően szerezte meg pozícióját az elnöki gárdában, azzal gyanúsítják, hogy hírszerzési információkat adott át izraeli ügynököknek.

Kihallgatása után házi őrizetbe helyezték, amíg nem születik döntés a sorsáról.

Al-Shibl férjét néhány nappal az Oroszországba tervezett távozása előtt tartóztatták le, sikkasztás és kenőpénz elfogadásának vádjával. Csak amikor kiderült, hogy al-Shibl súlyosan megsérült a balesetben, derült ki, hogy férje a házi őrizet miatt nem tudott bejutni a kórházba.

Kiderült: Egy izraeli katonai bázisról zavarják a közel-keleti GPS-jeleket

Műholdak által rögzített jelek segítségével azonosították az Ein Shemer légitámaszpontot.

Az irániak kérésére letartóztatták az elnöki palota négy magas rangú tisztjét, akiket a Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztje hallgatott ki.

Egy magas rangú szíriai tisztviselő, akinek a múlt hónapban sikerült egy európai országba távoznia, a Ynetnek elmondta: „Luna al-Shibl különleges státuszt élvezett, hírhedt volt az intelligenciájáról és hűséges volt Bassár al-Aszadhoz. A bajok csak a múlt hónapban kezdődtek, amikor a Hezbollah, majd az irániak célba vették, és az ő szemszögükből nézve jogosan.

Egyértelmű volt, hogy a helyzet katasztrófával fog végződni.”

A szíriai tisztviselő azt jósolja, hogy al-Shibl testvére és férje hamarosan eltűnik, „a szokásos szíriai módszer szerint”. „Lehet, hogy az egyiket kivégzik, míg a másikat bebörtönzik, vagy mindkettőjüket „hirtelen tervezett baleset” éri” – mondta.

Keddtől péntekig, négy napon át, al-Shibl az al-Shami kórházban volt, amely a szíriai elit számára fenntartott intézmény. Árulkodó, hogy a szíriai elnök hivatalából senki sem látogatta meg ez idő alatt.

Szerető, özvegy, ékszerész, avagy hogyan juthatott NATO-titkokhoz egy orosz kém?

Egy nemrég megjelent oknyomozó riport szerint az orosz katonai hírszerzés egyik ügynöke közeli kapcsolatot alakított ki a nápolyi NATO-parancsnokságon szolgáló több személlyel is.