Damaszkuszi támadás: A szír hírszerzés Izraellel összefogva árulta el Iránt?

A Bloomberg beszámolója szerint a három héttel ezelőtti izraeli támadás megölte a Forradalmi Gárda teljes szíriai parancsnokságát, ami odáig vezetett, hogy Irán már Szíriát gyanúsítsa a merényletben való részvétellel.

A Bloomberg nyilvánosságra hozta, hogy az Izraelnek tulajdonított, a szíriai iráni konzulátus (valójában katonai irányítóközpont) elleni támadásban a Forradalmi Gárda szíriai és libanoni tevékenységéért felelős teljes parancsnoki hierarchia életét veszítette. A jelentés szerint „a magas rangú tisztek kulcsfontosságúak voltak a Hezbollah térségbeli tevékenységei szempontjából”.

Mohammad Reza Zahedi tábornok és helyettese, Mohammad Hadi Rahimi, valamint a többi megölt tiszt biztos volt abban, hogy a nagykövetség melletti konzulátus épülete a „legbiztonságosabb” Damaszkuszban, és hogy Izrael nem merészelné megtámadni a helyszínt.

A damaszkuszi konzulátus épületére mért légitámadás előtt a nagykövet és a konzul lakhelyét egy új lakókomplexumba akarták áthelyezni, amely ugyanabban az utcában van, ahol Bassár el-Aszad szíriai elnök két testvére is lakik. Nem sokkal a támadás előtt az IRGC szíriai magas rangú tisztviselői a konzulátus épületének második emeletén találkoztak, és úgy döntöttek, hogy ott maradnak.

A szíriai iráni konzulátus elleni csapás arra késztette Iránt, hogy először válaszképp közvetlenül támadja Izraelt.

A Bloomberg szerint azonban a merénylet után Irán gyanítani kezdte, hogy szíriai csoportok az elmúlt években az IRGC tagjai ellen az országban elkövetett több merényletben is részt vettek.

Robert C. Castel: A stratégia mint a kikényszerített hibák művészete

Izrael bebizonyította, hogy védelemben képes döntően legyőzni Iránt. Az elkövetkező napok millió dolláros kérdése, hogy támadásban is képes-e hasonló eredményt elérni.

Irán nyomozása 18 parancsnokra összpontosul, akiket rövid idő alatt Izraelnek tulajdonított merényletekben gyilkoltak meg – állítja egy, az Aszad-rezsimmel szemben álló szíriai disszidens, aki azt állítja, hogy beszélt egy iráni tisztségviselővel.

A szíriai disszidens szerint Raza Muszawi 2023 decemberében Szíriában történt meggyilkolása után közös nyomozás indult a két ország között, amelyben megpróbáltak egy esetleges biztonsági rés nyomára bukkanni.

Egy bizonyos ponton azonban Irán úgy döntött, hogy a Hezbollahhal együtt független vizsgálatot folytat, miután aggályai támadtak, hogy a szíriai hírszerzés beavatkozik a nyomozásba.

A független vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a merénylethez vezető biztonsági rés magas szintű politikai és biztonsági fedezet alatt állt, és valószínűtlen, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nem tudott volna róla.

A disszidens hozzátette továbbá, hogy Teheránban az fokozta a gyanút, hogy az országban meggyilkolt Hezbollah-ügynökök mind kapcsolatban álltak a szíriai biztonsági szolgálatokkal.

Izraeli szakértő: Kína az amerikai hegemónia ellensége, nem Izraelé

Dr. Ori Sela szerint ugyanakkor a gázai háború része az USA és Kína közel-keleti dominanciáért folytatott versenyének.