Az Izrael-ellenes Maszúd Peszeskján nyerte az iráni elnökválasztást

A győztes egyes törvények enyhítését ígéri, de támogatja Ali Hamenei-t és azt mondja, hogy jó kapcsolatokat akar „minden országgal, kivéve Izraelt”.

A „reformpárti” jelölt, Maszúd Peszeskján nyerte az iráni elnökválasztás második fordulóját, legyőzve a keményvonalas Szaíd Dzsalili jelöltet. Peszeskján azt ígérte, hogy közeledne a Nyugat felé, és enyhítené az ország kötelező fejkendőviselésre vonatkozó törvények végrehajtását.

Peszeskján nem fog változást jelenteni Irán Izraellel való kapcsolataiban sem, a pénteki szavazása után azt mondta, hogy győzelme esetén

„megpróbálna baráti kapcsolatokat ápolni minden országgal, kivéve Izraelt”.

Peszeskián, aki beszél azeriül, fársziul és kurdul, azzal kampányolt, hogy Irán számos etnikumát képviselni fogja. Évtizedek óta ő az első iráni elnök, aki Nyugat-Iránból származik, ami az emberek reményei szerint előnyt jelenthet az ország számára, mivel az Irán nyugati részén élőket az etnikai és vallási sokszínűség miatt toleránsabbnak tartják.

Izrael figyelmeztet: Irán az egész Közel-Keletet az uralma alá akarja hajtani

Benjamin Netanjahu szerint Jordánia és Szaúd-Arábia lehetnek Teherán következő célpontjai.

Bár a kampány során az iráni teokrácián belül a reformistákkal és a viszonylag mérsékeltekkel azonosította magát, Peszeskján mégis nagy tisztelője az iráni Iszlám Forradalmi Gárdának, egy alkalommal annak egyenruháját is viselte a parlamentben. A múltban többször bírálta az Egyesült Államokat, és dicsérte a Gárdát, amiért 2019-ben lelőtt egy amerikai drónt, mondván, hogy ez

„erős ütést mért az amerikaiakra, és bebizonyította nekik, hogy országunk nem adja meg magát”.

Összességében az iráni belügyminisztérium szerint 30 millióan szavaztak a nemzetközileg elismert megfigyelők nélkül tartott választáson. Peszeskján 16,3 millió szavazatot kapott, míg a második Dzsalili 13,5 milliót.

A június 28-i első fordulóban az 1979-es iszlám forradalom óta a legalacsonyabb volt a részvételi arány.

A hatóságok 49,6 százalékra becsülték a pénteki választási részvételi arányt, ami még mindig történelmi mélységben alacsony egy iráni elnökválasztás esetében. A versenyben 607 575 érvénytelenített szavazatot számoltak össze – ezek gyakran a tiltakozás jelei azok részéről, akik kötelességüknek érzik, hogy leadják szavazatukat, de mindkét jelöltet elutasítják.

New York Times: Irán hamarosan megkezdheti az atomfegyverek gyártását

Irán vezetése „stratégiai vitát” folytat arról, hogy eljött-e az idő arra, hogy megkezdje az atomfegyverek gyártását.