New York Times: Irán hamarosan megkezdheti az atomfegyverek gyártását

Irán vezetése „stratégiai vitát” folytat arról, hogy eljött-e az idő arra, hogy megkezdje az atomfegyverek gyártását – jelentette csütörtökön a The New York Times négy iráni tisztségviselőre, köztük diplomatákra és a nagyhatalmú iráni Iszlám Forradalmi Gárda tagjaira hivatkozva.

Az amerikai lap emlékeztet, hogy három, Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezetőhöz közel álló magas rangú tisztviselő az elmúlt hetekben nyilvánosan is kijelentette, hogy Irán látszólagos atomfegyver-ellenes doktrínája nincs kőbe vésve, ha az ország úgy ítéli meg, hogy egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe.

A Times szerint Irán vezetése éppen megvitatja, hogy „itt van-e az ideje a nukleáris program fegyverré alakításának és egy bomba megépítésének”.

Irán legalább három bombához elegendő uránt dúsított 60 százalékos tisztaságúra. Emellett az elmúlt hetekben 1400 „új generációs centrifugát” telepített a Fordow-i dúsító létesítményében, és így heteken vagy hónapokon belül képes lenne megduplázni ezt a készletet, ha úgy döntene.

A cikk katonai tisztviselőket idézve hozzátette, hogy a Fordow-i létesítmény olyan mélyre van ásva, hogy „az Egyesült Államok legnagyobb „bunkerromboló” bombájának többszöri, precíz csapásra lenne szükség ahhoz, hogy ilyen mélyre leérjen”.

A Times egy tucat amerikai, európai, iráni és izraeli tisztségviselővel, valamint külső szakértőkkel készített interjúkra hivatkozva úgy értékelte, hogy Irán mostanra bebetonozta a helyzetét nukleáris küszöbállamként, „így egészen a fegyverépítés határáig elmehet, anélkül, hogy átlépné azt”.

„Az amerikai tisztviselők megosztottak abban a kérdésben, hogy Irán készül-e megtenni ezt a végső lépést”

– tette hozzá a jelentés.

Míg amerikai tisztviselők a lapnak azt mondták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Irán jelenleg fegyverként használná az uránt, „izraeliek azt állítják, hogy ilyen erőfeszítések valóban folynak, egyetemi kutatások álcája alatt”.

Fanatikus messiáshívők eszkalálnák a háborút Irán és Izrael között

Az iráni vezetésben sokak szerint október 7-e az idők végének közeledtét jelzi.

A The Times Irán közelmúltbeli „nukleáris terjeszkedését” az áprilisban Izrael ellen intézett, példátlan rakéta- és dróntámadásához kötötte, és azt írta, hogy Irán egyes vezetői úgy vélik, hogy az a támadás, amelyet Izrael és az Egyesült Államok vezette szövetségesek szinte teljes egészében meghiúsítottak, aláhúzta „a sokkal erősebb elrettentő eszköz szükségességét”.

„Bár még így is több mint egy évbe telne egy fegyver tényleges előállítása” – írta a Times –

„a kérdés az, hogy az amerikai vagy izraeli hírszerző szervezetek észlelnék-e a lépést, és képesek lennének-e megállítani”.

Ha Irán néhány évvel ezelőtt, amikor a térség még nem volt olyan feszült, mint ma, a jelenlegi szinten dúsította volna az uránt, „Izrael szinte biztosan fontolóra venné a katonai lehetőségeket, hogy csapást mérjen Irán nukleáris létesítményeire” – írta továbbá a lap egy, az Iránnal folytatott tárgyalásokban részt vevő európai diplomatára hivatkozva.

Kedden a Pentagonban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésén Yoav Gallant védelmi miniszter kijelentette, hogy „fogy az idő” az Irán atomfegyverhez jutásának megakadályozásáért folytatott küzdelemben, és hangsúlyozta, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak együtt kell működnie a fenyegetés megvalósulásának megakadályozása érdekében.

Az iráni atomprogramra irányuló újbóli figyelem azután fordult, hogy az új hírszerzési adatok szerint Irán rövidebb idő alatt juthat bombához, mint azt eddig gondolták” – mondta Yaakov Nagel, az izraeli miniszterelnökhöz továbbra is közel álló volt nemzetbiztonsági tanácsadó.

Nagel szerint az iráni kutatások „tudományos ernyő alatt” folynak, és vélhetően Ali Hamenei legfelsőbb vezető hivatalos jóváhagyása nélkül. Az amerikai és izraeli hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy Hamenei tud a tevékenységről, de igyekszik megőrizni a tagadhatóság látszatát – mondta Nagel.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraeli politikus: Irán két éven belül megpróbálja kiirtani Izrael népét

„A döntés már megszületett” – nyilatkozta Avigdor Liberman.