Fanatikus messiáshívők eszkalálnák a háborút Irán és Izrael között

Irán a novemberi amerikai választások előtt valószínűleg fokozni fogja az Izrael elleni háborúját a Közel-Keleten élő, „apokaliptikus” ideológia mellett elkötelezett megbízottjai révén – figyelmeztettek a héten Irán-szakértők.

A Hezbollahhal való konfliktus eszkalálódása közben Izrael libanoni határa mentén Kaszra Aarabi és Beni Sabti felszólalt egy kerekasztal-beszélgetésen, amelynek házigazdája Lord Bew, a brit Izrael Future Projects elnöke volt.

Aarabi, a United Against Nuclear Iran kutatási igazgatója elmondta: „Az IRGC-t és megbízottjait az a törekvés vezérli, hogy elpusztítsák Izrael államot és minden zsidót. Ez a világ legantiszemitább intézménye.

„A cél az, hogy bekerítsék Izraelt; törést okozzanak az USA és Izrael között; kiszorítsák az USA-t a Közel-Keletről, hogy Izrael még inkább elszigeteltebb legyen, és ne legyen biztonsági ernyője; és mindent megtesznek azért, hogy megsemmisítsék a normalizálódást a muszlim világ és Izrael Állam között.”

Szerinte Teherán valószínűleg úgy fogja ezt a célt elérni, hogy a novemberi amerikai választások előtt nukleáris képességeket próbál meg szerezni, mivel ha Donald Trump megnyeri választást, akkor visszatérhetnek az amerikaiak a „maximális nyomásgyakorlás” politikájához.

Az iszlám köztársaság Izrael kiirtására irányuló törekvésének kulcsa – mondta – az ajatollahnak az idők végezetébe vetett hite a Mahdi révén. A rezsim hisz abban, hogy a „tizenkettedik imám” vagy „Mahdi” néven ismert síita messiás felemelkedik, megteremti az iszlám világrendet és elpusztítja Izraelt.

Ez az ideológia Aarabi szerint átterjedt Irán síita milíciáira, köztük a libanoni Hezbollahra, az afganisztáni Fatemiyounra és a pakisztáni Zainebiyounra.

„Sok tekintetben szélsőségesebbek és elkötelezettebbek e doktrína mellett, mint maga az IRGC” – tette hozzá Aarabi.

„Október 7-ét az idők végének közeledtét jelző jelnek tekintették”.

Izraeli politikus: Irán két éven belül megpróbálja kiirtani Izrael népét

„A döntés már megszületett” – nyilatkozta Avigdor Liberman.

Egyesek a rezsimben azzal érvelnek, hogy a nukleáris arzenál felgyorsítja a Mahdi eljövetelét: „Az IRGC mahdizmus-kultusza olyan írásos doktrínákat foglal magában, amelyek szerint Irán nukleáris programja a modern fegyverzet, amelyre a Mahdinak szüksége lesz. Úgy vélik, ‘mi készülünk fel; mi vagyunk Mahdi militarista eszközei'”.

Közben Sabti megjegyezte az iráni vezetésen belüli megosztottságot.

A Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének Irán-kutatója, Sabti azt mondta, hogy miután Izrael válaszolt az áprilisi iráni csapásra, „van néhány óvatos vezető a rezsimben […], akik megkapták az üzenetet, látták, hogy Izrael többre is képes”. Hozzátette, hogy vannak azonban több „szélsőséges és a Mahdi elhozását akaró figurák”, akik eszkalációt akarnak Izraellel.

Aarabi egyetértett:

„Van egy szekta [az IRGC-ben], amely üdvözli a pusztítást”.

Október 7-én Aarabi szerint a rezsim „úgy vélte, hogy a gyengeséggel szemben abszolút erőt mutattak […] döntően azt figyelték, hogyan reagál Amerika a támadásra. Ebből a szempontból ez nagyon veszélyes precedenst teremt”.

„Irán győzött október 7-én; hatalmas célt értek el. Instabilitást és rendezetlenséget hozott a Közel-Keletre, és semlegesítette a Szaúd-Arábiával kötött békeszerződést” – folytatta Sabti.

Irán kész az eszkalációra: orosz rakétákkal lőnék le az izraeli vadászgépeket

Egy kuvaiti lap szerint Teherán libanoni csatlósai „több meglepetéssel” is készülnek Izrael számára.

Ha Netanjahu koalíciója elfogadja az USA által a múlt hétvégén előterjesztett tűzszüneti megállapodást, Sabti szerint ez Irán számára veszteségnek tekinthető, mivel ez újraindítja a béketárgyalásokat Szaúd-Arábiával. Aarabi azonban azt mondta, hogy a háború mostani befejezése az IRGC győzelmét jelentené.

Mindketten egyetértettek abban, hogy az izraeli normalizáció Szaúd-Arábiával komoly fenyegetést jelent Iránra nézve.

„Ennek [az Iszlám Köztársaság] projektjének aláásása, az Ábrahámi Megállapodások kiterjesztése, bármit megtesznek, mert ez gyengíti őket”

– mondta Aarbai.

Mindketten megjegyezték az Izrael és Irán közötti erős kulturális és történelmi kapcsolatokat.

„Az [ellenzéki] irániak úgy érzik, hogy az egyetlen nemzet, amelyre támaszkodhatnak, az Izrael” – mondta Aarabi, megjegyezve, hogy az iszlamista rendszert ellenző iráni társadalom nagyrészt támogatja Izraelt és Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

Aarabi szerint a fanatikusok a lakosságnak csak mintegy 10 százalékát teszik ki. „Az iráni lakosság túlnyomó többsége nemcsak pozitívan tekint Izraelre, hanem természetes szövetségesnek tekinti”.

„Amikor az iszlám köztársaság összeomlik, látni fogják, hogy Irán és Izrael a legnagyobb szövetségesek lesznek”

– zárta Aarabi.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Tessék mondani, miért siratják a világ vezetői a véreskezű teheráni mészárost?

Ideje lenne abbahagyni a következetlen diplomáciai részvétnyilvánításokat. Vélemény.