Hammerman Judit: A Fidesz „színeiben” képviselni fogom a zsidóságot

A Neokohn főszerkesztője

 

Hammerman Judittal a VII. ker., Erzsébetváros 3. választókerület Fidesz önkormányzati képviselőjével beszélgetett Megyeri Jonatán zsidóságról, tervekről, családról és munkáról.

Ha jól számolom majd’ harmincöt éve ismerjük egymást, még a Wesselényi utcai gimnáziumból. A kilencvenes években ott dolgozott nagymamád és édesapád is, akiket szintén jól ismertem, ugyanakkor – én legalábbis – keveset tudok a családi hátteredről azon túl, hogy tradicionális zsidó családban nőttél fel. Mesélnél a családodról olvasóinknak?

Családom megalapozta a hagyományt, a Maszoret Avot és Beth Jacob (David Moskovits) megadta a tanítások szerinti tudást és kötelességtudatot, a vallás szépségének megértéséhez és „gyakorlása” iránti elhivatottságomhoz pedig külön köszönet illeti Oberlander Batsheva rebecent és Oberlander Baruch rabbit, aki anno a főiskolai tanulmányaim alatt a judaizmust tanította, a vallástanárom volt.

Mennyire határozza meg zsidó öntudatod, esetleg hagyományokhoz való kötődésed a mindennapjaidat?

Neveltetésem és saját meggyőződésem szerint, erős és stabil zsidó tudattal élem a mindennapokat, a külvilágot sem kizárva, ugyanúgy figyelve és törődve más vallású és hitű embertársaimmal is.

Oberlander Baruch rabbi bölcs tanításait újra napi szinten hallgathatom, ezáltal is még közelebb érzem magam a közösségünkhöz.

Felbecsülhetetlen érzés Izrael népéhez tartozni.

Milyen szálak kötnek a 7. kerülethez?

A családom generációkon át kötődik a VII. kerülethez, Erzsébetvároshoz. Minden egyes kő, utca és környék, de legfőképpen az itt élő emberek személyes emlékeket idéznek fel bennem.

A TEV feljelentette a Hamász-terrort mentegető Bencsik Andrást 

A Demokrata főszerkesztője szerint a palesztin terroristák csak „kitörtek a gettóból”, az izraeli hadsereg válasza pedig „gyakorlatilag egy népirtás” volt.

Mennyiben érinti zsidó identitásod a munkádat és jelöltségedet? Biztosít egyfajta különleges látásmódot zsidóságod?

Budapest, VII. ker., Erzsébetváros 3. választókerület Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje vagyok és kormánytisztviselő. Nekem különösen fontosak a szépkorú polgárok. A végigdolgozott élet tapasztalatai nélkülözhetetlenek a jelenben és a jövőben. A múltat becsülni kell, mert építkezni csak arra lehet, akárcsak mint a Tórára. Mindennek az az alapja, minden arra építkezik. Ami nem arra épül, az nem stabil. Ugyanígy számítok a szépkorúakra és ők is számíthatnak ránk! Számítok a zsidó vallású és szimpatizáló választópolgárokra. Képviselőként legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy valamennyi Erzsébetvárosban élő nyugdíjasnak és a polgárnak biztosítsuk a megfelelő támogatást, segítséget és törődést. Erzsébetvárosban generációk élnek együtt.

Olyan képviselő szeretnék lenni, aki valóban az embereket képviseli és olyan Erzsébetvárost szeretnék, ahol mindenki otthon érzi magát a Tisztaság, Rend, Fejlődés jegyében.

A Tóra tanításait remekül lehet alkalmazni. Munkám során is beleszövöm a judaizmus gondolatmenetét, mely segít abban, hogy több szemszögből lássam a megoldandó feladatokat, a világot, az embereket. Ad egyfajta emberközeli és megértő látásmódot embertársaim felé.

Komoly fejlődésen ment keresztül a 7. kerület az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor rengeteg olyan lépés is történt az elmúlt időszakban, mely sokak nemteszését is kiváltotta. Mit tekintesz a legégetőbb problémáknak?

Az emberek egymás iránti érdektelenségét, a megértés és tolerancia hiányát, a nem teljeskörű információt. Meglátásom szerint innen ered minden negatív következmény és következtetés, ez a gyökere a problémáknak. De ez is orvosolható, mindez hozzáállás kérdése. A megoldandó ügyekért részemről mindent meg fogok tenni, amit csak lehet.

Pajor Tamás küldte el melegebb éghajlatra a Mi Hazánk elnökét

Pajor szerint az SS által elkövetett bűnökről való véleményalkotáshoz egy általános iskolás tudásszintje is elegendő.

A zsidó közösségek meghatározó szerepet játszanak a kerületben. Mit gondolsz, miben segít zsidóságod a közösség kerületi ügyeinek segítésében?

Szívügyemnek, sajátoménak tekintem. Hiszem, hogy a zsidó közösség hitéleti kiteljesedését politikai eszközökkel is biztosítani és megerősíteni szükséges. A Fidesz „színeiben” képviselni fogom a zsidóságot. A zsidó és magyar állampolgárság égiszével, az emberek kulturáltságának, műveltségének és intelligenciájának jegyében össze lehet egyeztetni mindenki érdekeit és azáltal csökkenteni és megszüntetni az antiszemitizmust.

Egyszerre tudom képviselni a „civil”, magyar és zsidó ügyeket, érdekeket és egymáshoz közelíteni az itt élő polgárokat a megértés, elfogadás és tolerancia szintjén.

Ez is egyike a céloknak.

Tenni akarásomat mi sem igazolja jobban, mint hogy megkerestem Köves Slomó vezető rabbit és Oberlander Baruch rabbit, hogy megtudjam, mik azok a valós megoldandó problémák, amikkel a zsidóság szembenéz, hogy tenni lehessen a megoldásért. Úgy gondolom, neves vallási vezetőket illő megkeresni, hogy első kézből és hitelesen értesülhessünk közösségünk híreiről, helyzetéről a közös munka reményében.

Ezúton még egyszer itt is megköszönöm a megtiszteltetést, hogy vezető rabbival találkozhattam és fogadott a hivatalában.

Magyar Péter népszerűsége miatt kezdett újra zsidózni a Mi Hazánk?

Novák Elődék elővették a régi, „jól bevált” zsidó- és Izrael-ellenes üzeneteiket, hogy megakadályozzák szavazóik átpártolását a Tisza Párthoz.