Hvg: Izrael előre tudhatott Ahmadinezsád budapesti látogatásáról

A volt iráni elnök látogatása valami mást célt szolgált, például egy fontos találkozó lebonyolítását – mondták a hvg.hu-nak diplomáciai források. De bármi is állt a háttérben és bármennyire is az egyetemre tolná a sztorit a kormányzat, a legfelsőbb szinten tudniuk kellett arról, hogy Irán volt elnöke Budapestre jön – írja Dezső András, a Hvg oknyomozó újságírója.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tartott előadást Budapesten Mahmúd Ahmadinezsád, az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, aki szerint Izraelt el kell törölni, holokauszt pedig meg se történt.

A Kormányinfón Gulyás Gergely elárulta, hogy előzetesen nem tudott arról, hogy az iráni exelnök a Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adott elő, és szerinte ez bizonyítja, hogy „a felsőoktatás autonóm módon működik”. Ugyanakkor helyesebbnek tartotta volna, ha az állami egyetem tájékoztatást ad a látogatásról, bár ezt nem várja el.

Az antiszemita Ahmadinezsád NKE-n való szerepeltetése ellen tiltakozott korábban Izrael Állam magyarországi nagykövetsége, az EMIH, a MAOIH, a TEV, a Mazsihisz és a Hit Gyülekezete is.

Dezső András cikkében felhívja rá a figyelmet, hogy az NKE – információi szerint – a katonai titkosszolgálat “felségterületének” számít, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat védelme alatt áll.

„Ennek a látogatás szempontjából azért is lehet jelentősége, mert Irán nemzetközi szankciók alatt áll, a Magyarországgal baráti Izrael legveszélyesebb ellensége.

Azaz kizárt, hogy ha egy ilyen egyetemre ellátogat Irán volt elnöke, akkor arról előzetes a katonai titkosszolgálatnál ne tudtak volna” – írja, hozzátéve, hogy Ahmadinezsád látogatása még a magyarországi Közel-Kelet-szakértőket is meglepte, az NKE-n belül is értetlenül álltak a történtek előtt.

Együtt: Magyarország újra Izrael mellett szavazott az ENSZ-ben

Csak egy maroknyi ország szavazott a zsidó állammal. Izrael köszönetet mondott hazánknak a szavazást követően.

És bár hivatalosan a volt elnök egy zártkörű találkozóra érkezett az NKE-be, a hvg.hu-nak nyilatkozó források szerint ez csak amolyan fedősztori lehetett.

Dezső András külügyes forrásai szerint valószínűsíthető, hogy a legfelsőbb izraeli körökben tudtak a látogatásról,

valamiért jóváhagyták azt, „netán ők maguk is valamilyen szinten szerepet játszottak benne”.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy ennek ugyan ellentmond, hogy az izraeli nagykövetség durván elítélő közleményt fogalmazott meg, de ez lehetett csupán az elterelés is (bevett gyakorlat a diplomácia világában, hogy két, egymással haragban álló fél képviselői egy harmadik országban, sokszor titokban bonyolítanak le háttérmegbeszéléseket).

A hvg-nek nyilatkozó szakértők szerint Irán jóváhagyása is kellett a látogatáshoz, ez „pedig tovább erősíti azt a gyanút”, hogy a látogatás hátterében valamilyen iráni-izraeli ügy áll, Budapest pedig csak a “semlegesnek” szánt helyszín.

Dezső András ugyanakkor hozzáteszi, ha nem tudott a látogatásról előzetesen Izrael, akkor viszont teljességgel érthetetlen, miért vállalta mindezt be az Orbán-kormány.

Az eredeti teljes cikk itt olvasható.

Breuer a Kormányinfón: Melyik magyar pártnak hozott pénzt a volt iráni elnök?

Nem mindennapi jelenet zajlott le Gulyás Gergely és a Heti TV műsorvezetője között.

Izraeli nagykövetség: Súlyosan sértő a holokauszttagadó Ahmadinezsád látogatása

Változtatás nélkül közöljük Izrael Állam magyarországi képviseletének közleményét.