Izraeli nagykövetség: Súlyosan sértő a holokauszttagadó Ahmadinezsád látogatása

Változtatás nélkül közöljük Izrael Állam magyarországi képviseletének közleményét.

Ahogy arról lapunk az Euronewsra hivatkozva beszámolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tartott előadást az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, aki szerint Izraelt el kell törölni, holokauszt pedig nem történt meg.

A híroldal iráni lapokra hivatkozva adta hírül, hogy Deli Gergely rektor meghívására kedden és szerdán tart előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök.

Izrael budapesti nagykövetsége is reagált a hírre, szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményük itt olvasható:

Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért, mint például a hírhedt holokauszttagadó konferenciáért 2006-ban. Ahmadinezsád a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnökeként maga is folyamatosan Izrael elpuszítására szólított fel.

Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét. Vasárnap emlékeztünk meg Budapesten az izraeli Holokauszt Emléknapjáról, külön kihangsúlyozva a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét.

Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600.000 magyar zsidó állampolgár emlékét.

Izraeli Nagykövetség Budapest

Sajtóosztály

Euronews: Magyarországon tart előadást az Izrael-gyűlölő iráni ex-elnök

Mahmúd Ahmadinezsád a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására érkezik a Ludovikára – írja az Euronews.