Euronews: Magyarországon tart előadást az Izrael-gyűlölő iráni ex-elnök

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tart előadást az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, aki szerint Izraelt el kell törölni, holokauszt pedig nem létezett – adta hírül az Euronews.

A híroldal iráni lapokra hivatkozva adta hírül, hogy nem mindennapi politikust lát vendégül az NKE:

Deli Gergely rektor meghívására kedden és szerdán tart előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök.

Iráni újságok úgy tudják, az NKE a „közös értékek a globális környezetben” témáról szóló tudományos találkozóra invitálta a politikust.

A Hammihan c. perzsa napilap ugyan azt írja, hogy május 17. és 21. között rendezik Budapesten azt a tanácskozást, amelyen Ahmadinezsád „kiemelt vendégként” beszédet mond a környezetet károsító veszélyek kezelésének fontosságáról, az Euronews információi szerint azonban május 6-11 között tartják a Ludovikán a rendezvényt.

Az Euronews szerint a tanácskozás valószínűleg zárt körű, az NKE honlapján ugyanis nyoma sincs ilyen rendezvénynek.

A meghívás azért is különös, mert Ahmadinezsád, aki 2005-2013 között volt az iszlám köztársaság elnöke, nem annyira környezetvédelmi, mint szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael- és Amerika-gyűlölő, holokauszttagadó nézeteiről ismert.

Interpol: Argentína nemzetközi elfogatóparancsot kért az iráni belügyminiszterre

Ahmad Vahidit egy 1994-ben elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő támadásban játszott szerepe miatt akarják letartóztatni.

Ahmadinezsád a kereszténységet és a judaizmust az egyetlen helyes úttól, az iszlámtól való „elhajlásnak” tartja. 2005-ben, egy Khomeini ajatollaht dicsérő beszédében bejelentette, hogy „Izraelt le kell törölni a térképről”, a holokausztot pedig többször is „mítosznak” nevezte, amit csak azért fabrikáltak, hogy a zsidók létrehozhassanak egy saját államot – írja az Euronews.

2010-ben is nemzetközi felháborodást keltett, amikor az ENSZ-ben kirohanást intézett a „cionista rezsim” ellen, tiltakozásul 12 tagállam – köztük Magyarország – kivonult a Közgyűlésből.

2011-ben Ahmadinezsád megerősítette: eltökélt szándékuk Izrael eltörlése a Föld színéről.

„Irán úgy véli, hogy aki az emberiség mellett van, annak a cionista rezsimnek, mint az elnyomás és a diszkrimináció szimbólumának felszámolása mellett kell állnia” – közölte egy libanoni tévéinterjújában.

Izrael likvidálta a Hells Angels motoros banda egyik német vezetőjét

Iránban ölték meg az Iszlám Forradalmi Gárda ügynökeként is működő Ramin Yektaparast.