Donald Trump páros lábbal szállt bele az izraeli miniszterelnökbe

Donald Trump volt amerikai elnök „soha nem felejtette el”, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „kimaradt” az iráni Kudsz Erő parancsnokát, Kasszem Szolejmánit négy évvel ezelőtt megölő támadásból.

A Time magazin kérdésére, hogy szerinte Netanjahunak le kellene-e mondania hivataláról a Hamász október 7-i támadása után, Trump megjegyezte, hogy 2020-ban „rossz tapasztalatai voltak Bibivel”.

„Ez olyasmi volt, amit soha nem felejtettem el. És megmutatott nekem valamit” – jelentette ki a volt amerikai elnök, kritizálva Netanjahut, hogy az 1200 izraeli október 7-i lemészárlásnak „soha nem lett volna szabad megtörténnie”.

„Az ő felügyelete alatt történt” – mondta Trump Netanjahuról. „És azt hiszem, mindez mély hatást gyakorolt rá, mindennek ellenére. Mert az emberek azt mondták, hogy ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Nekik van a legkifinomultabb felszerelésük. Volt mindenük, hogy ezt megakadályozzák. És rengeteg ember tudott róla, tudod, több ezer ember tudott róla.”

„Bibi Netanjahut jogosan bírálták azért, ami október 7-én történt”

– tette hozzá.

A Nemzeti Egységpárt vezetője, Beni Ganz, aki Netanjahu mellett miniszterként szolgál a háborús kabinetben, „jó” miniszterelnök lehetne – mondta Trump, bár nem volt hajlandó megmondani, hogy képes lenne-e jobban együttműködni Netanjahu politikai riválisával.

„Van néhány nagyon jó emberük, akiket megismertem Izraelben, és akik jó munkát végezhetnének” – mondta Trump a Time magazinnak.

Az Israel Hayomnak adott interjújában a múlt hónap végén Trump azt tanácsolta a zsidó államnak, hogy „fejezze be” a Hamász terroristái ellen a Gázai övezetben folyó háborút. „Be kell fejezniük. És biztos vagyok benne, hogy ezt meg is fogjátok tenni. És el kell jutnunk a békéhez, ez nem mehet így tovább” – mondta az izraeli napilapnak.

Robert Greenway: Soha nem lett volna szabad ennek megtörténnie

Donald Trump korábbi tanácsadója küldte el melegebb éghajlatra az amerikai kormányzatot.

A keddi interjúban Trump többször kitért a kérdés elől, hogy kizárná-e, hogy valaha is feltételhez köti vagy visszatartja az Izraeli Védelmi Erők számára nyújtott amerikai katonai támogatást.

„Úgy gondolom, hogy Izrael egy dolgot nagyon rosszul csinált: A nyilvánossággal való kapcsolattartást. Nem hiszem, hogy az IDF-nek vagy bármely más csoportnak minden este képeket kellene közzé tennie leomló épületekről és bombázásokról” – állította.

A republikánus jelölt azonban megfogadta, hogy Izrael mellé áll, ha az Egyesült Államok szövetségese háborúba keveredik az Iráni Iszlám Köztársasággal. „Nagyon hűséges voltam Izraelhez, hűségesebb, mint bármely más elnök.

Többet tettem Izraelért, mint bármely más elnök. Igen, meg fogom védeni Izraelt”

– jelentette ki Trump.

Az arab-izraeli konfliktus kétállami megoldásáról a jelölt kifejtette, hogy „volt idő, amikor úgy gondoltam, hogy két állam működhet. Most úgy gondolom, hogy két állam nagyon-nagyon nehéz lesz.

Az amerikai zsidók nagyrészt megingathatatlanok maradtak politikai lojalitásukban, túlnyomó többségben a demokrata jelöltekre szavaznak. 2016-ban és 2020-ban a zsidók nagyjából 70 százaléka Trump ellenfelére szavazott.

Izraelben fordított a helyzet. Több izraeli (44%) szeretné, ha a republikánus jelölt nyerne novemberben, szemben a Bident preferáló 30%-kal

– derül ki a 12-es csatorna nemrégiben végzett felméréséből.

„A keresztények jelentős része a próféciák beteljesedéseként tekint Izraelre”

A Hetek főszerkesztő-helyettesét és a Neokohn főszerkesztőjét kérdezte az Axióma az izraeli-palesztin konfliktus aktualitásairól és a zsidó-keresztény kapcsolatokról.