Robert Greenway: Soha nem lett volna szabad ennek megtörténnie

Donald Trump korábbi tanácsadója küldte el melegebb éghajlatra az amerikai kormányzatot.

Jeruzsálembe költöztettük a nagykövetségünket. Nem tört ki a háború.

Kiléptünk a JCPOA-ból. Nem tört ki a háború.

Maximális gazdasági nyomásgyakorlási kampányt és bénító, történelmi jelentőségű szankciókat hoztunk Iránnal szemben. Nem volt háború, és az urándúsítás 4% alatt maradt.

Elismertük Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett. Nem tört ki a háború.

Likvidáltuk Kasszem Szolejmánit és Abu Mahdi al Muhandit (és Abu Bakr al Bagdadit). Nem tört ki a háború.

Az eredmények? Irán elszigetelődött a bénító szankciók alatt, amelyek csökkentették a régiót fenyegető képességét, és történelmi béke jött létre Izrael és szomszédai között az Ábrahámi Egyezmény révén.

Két évvel Biden hivatalba lépése után Irán több mint 60%-ra dúsít uránt, két hétre attól, hogy elegendőt szerezzen egy atomfegyverhez, Szudán polgárháborúba zuhant, és Izrael nemrég élte át a legnagyobb emberveszteségét egyetlen nap alatt a holokauszt óta.

A konfliktus elkerülésére törekedve, az a nyakunkba szakadt. Azzal, hogy átöleljük az ellenségünket és elvetjük a barátainkat, pedig nem lesz könnyű megakadályozni [a konfliktus folytatódását].

Ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie.

Robert Greenway korábban a Védelmi Hírszerző Ügynökség vezető hírszerzési tisztjeként, valamint az Egyesült Államok Hadseregének Különleges Erőinél szolgált. Trump elnök korábbi tanácsadója és bizalmasa, a Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet a Békéért vezetője.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Magyarország jelentős szerepet játszhat az Ábrahám-egyezmények sikerében”

A Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet vezetőjével Megyeri A. Jonatán beszélgetett a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.