Masszív katonai segélycsomagot hagyott jóvá az amerikai képviselőház

Az amerikai képviselőház szombaton széleskörű kétpárti támogatással elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak. A csomag ellen néhány keményvonalas republikánus tiltakozott csak.

Az eddigi egyik legmagasabb katonai-védelmi segélycsomagból 17 milliárd dollár támogatás jut Izraelnek, és mintegy 9 milliárd dollár (!) humanitárius segély a Gázai övezetben és más, háború sújtotta régiókban élőknek (a végső döntés az elosztásról a Fehér Házon múlott, elemzők szerint nagyjából 2 milliárd dollár jut majd a Gázai övezetnek).

A jogszabály most a demokrata többségű szenátus elé kerül, amely több mint két hónappal ezelőtt már elfogadott egy hasonló intézkedést. Az amerikai vezetők Joe Biden demokrata elnöktől Mitch McConnell szenátusi republikánus frakcióvezetőig sürgetik Mike Johnson republikánus házelnököt, hogy emelje szavazásra a javaslatot.

A szenátus várhatóan a jövő héten fogadja el az intézkedést, és Bidenhez küldi, hogy iktassa törvénybe.

Az Izraelnek nyújtott támogatásból mintegy 5,2 milliárd dollár az izraeli rakéta- és rakétavédelmi rendszer feltöltésére és bővítésére, további 3,5 milliárd dollár fejlett fegyverrendszerek vásárlására, 1 milliárd dollár a fegyvergyártás fokozására, 4,4 milliárd dollár egyéb védelmi célú ellátásra és szolgáltatásokra Izrael számára, valamint mintegy 2,4 milliárd dollár a gázai háború közepette a régióban zajló amerikai műveletekre költhető.

A törvényjavaslat azt is

megtiltja, hogy a palesztin menekülteknek támogatást nyújtó ENSZ Segélyezési és Munkaügyi Ügynökségnek folyósított összegek felhasználásra kerüljenek.

Izrael külügyminisztere, Israel Katz azt mondta, hogy a képviselőház jóváhagyása a segélyekről „erős üzenetet küld ellenségeinknek”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint a törvényjavaslat

„erős kétpárti támogatást mutat Izraelnek és segít megvédeni a nyugati civilizációt”. Köszönjük barátainknak, köszönjük Amerikának!”

Joav Gallant védelmi miniszter szintén megköszönte Amerikának a „rendíthetetlen támogatást”,

mivel Izrael „hét különböző frontról, köztük Iránból érkező fenyegetésekkel néz szembe”.

Biden dicsérte mindkét párt törvényhozóit, mondván, hogy

„ezen a kritikus fordulóponton összefogtak, hogy válaszoljanak a történelem hívására”.

„Ez a csomag kritikus támogatást nyújt Izraelnek és Ukrajnának; sürgősen szükséges humanitárius segélyt nyújt Gázának, Szudánnak, Haitinek és más helyeknek… és megerősíti a biztonságot és a stabilitást az Indo-csendes-óceáni térségben” – mondta Biden a nyilatkozatában.

Míg az Ukrajnának nyújtott segélyek nem nyerték el sok republikánus tetszését, több tucat progresszív demokrata képviselő az Izraelt segítő törvényjavaslat ellen szavazott, mivel a Hamász október 7-i izraeli támadásai által kiváltott gázai offenzíva befejezését követelték, az általuk vélt számos civil áldozat miatt — írja a Times of Israel.

A szavazás után kiadott nyilatkozatban több képviselő, köztük Alexandria Ocasio-Cortez, Joaquin Castro, Pramila Jayapal és 16 másik képviselő is így fogalmazott: „Határozottan hiszünk Izrael önvédelemhez való jogában, és kollégáinkkal együtt már korábban is megerősítettük közös elkötelezettségünket… Mindannyian támogatjuk a Vaskupola és más védelmi rendszerek megerősítését, és elkötelezettek vagyunk Izrael szuverén, biztonságos jövője mellett.

De a „Gáza népének [okozott] rendkívüli szenvedés közepette… úgy gondoljuk, hogy erkölcsileg elengedhetetlen, hogy más utat találjunk”.

Hozzátették: „A legtöbb amerikai nem akarja, hogy kormányunk biankó csekket írjon ki Netanjahu miniszterelnök gázai háborújának támogatására. Az Egyesült Államoknak segítenie kell Izraelnek abban, hogy megtalálja a békéhez vezető utat”.

Az Egyesült Államok megvétózta a palesztinok ENSZ-tagságát

A Biztonsági Tanács 15 tagja közül 12 szavazott a palesztin állam mellett, Svájc és Nagy-Britannia tartózkodott.