Az Egyesült Államok megvétózta a palesztinok ENSZ-tagságát

A várakozásoknak megfelelően az Egyesült Államok megvétózta a teljes jogú ENSZ-tagságra vonatkozó határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtök délutáni szavazásán.

A Biztonsági Tanács 15 tagja közül 12 szavazott a palesztin állam mellett, köztük Japán, Dél-Korea, Franciaország és Szlovénia, amelyek jelenleg nem ismerik el a palesztin államot. Az Egyesült Királyság és Svájc tartózkodott az Algéria által kidolgozott határozatról.

A tanács öt állandó tagjának egyikeként Washington vétójoggal rendelkezik.

Washington „már régóta világosan látja, hogy az elhamarkodott lépések itt New Yorkban, még a legjobb szándékkal sem fogják elérni a palesztin nép államiságát”

– mondta Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese csütörtökön a Biztonsági Tanácsban.

Wood arra hivatkozott, hogy a tanács új tagokkal foglalkozó bizottsága nem tudott konszenzusra jutni a kérdésben. Azt is megkérdőjelezte, hogy a palesztinok megfelelnek-e az ENSZ-államiság alapvető kritériumainak – ezek a kérdések akadályozták a bizottságot abban, hogy konszenzusra jusson a teljes jogú palesztin ENSZ-tagság eredeti, 2011-es kérelméről.

„Régóta kérjük a Palesztin Hatóságot, hogy hajtsa végre a szükséges reformokat, amelyek segítik az államiságra való felkészültség attribútumainak megállapítását, és megjegyezzük, hogy a Hamász – egy terrorszervezet – jelenleg is hatalmat és befolyást gyakorol Gázában, amely a határozatban elképzelt állam szerves részét képezi” – mondta Wood.

A palesztinok lettek az első tagságra pályázók, akiket Vietnam óta a Tanács szavazással utasított el, amikor az Egyesült Államok 1976-ban az ázsiai ország tagsága ellen szavazott, majd a következő évben megenyhült.

„Washington számára nem érdemlik meg, hogy saját államuk legyen” – mondta Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-megbízottja a palesztinokról. „Ők csak egy akadályt jelentenek az Izrael érdekeinek megvalósításához vezető úton”.

Barbara Woodward, az Egyesült Királyság ENSZ-képviselője London tartózkodását magyarázta. „Továbbra is arra kell összpontosítanunk, hogy azonnali tűzszünetet érjünk el a segélyek bejuttatása és a túszok kimenekítése érdekében, majd előrelépést kell tennünk egy fenntartható tűzszünet felé anélkül, hogy visszatérne a pusztítás, a harcok és az emberéletek kioltása” – mondta.

Woodward a Hamász gázai hatalmát és a túszok fogva tartását a palesztin államiság elismerésével ellentétesnek nevezte.

Több médium is arról számolt be, hogy a Biden-kormányzat nyomást gyakorolt más országokra, hogy nemmel szavazzanak, hogy elkerüljék az elszigetelődést.

Elfogatóparancsot adhatnak ki az izraeli politikusok és IDF-parancsnokok ellen?

Izraelt egyre jobban aggasztja az a lehetőség, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság lépni fog a zsidó állam vezetői ellen.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete kritizálta a Biztonsági Tanácsot, amiért egyáltalán szóba került ott egy palesztin állam.

„A gyermekgyilkos Hamász-erőszakolók nézik ezt az ülést, és mosolyognak”

– mondta Erdan a Tanács izraeli-palesztin ügyekkel foglalkozó ülésén a szavazás előtt.

Erdan bírálta a Biztonsági Tanácsot azért is, mert Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminisztert is fogadta a miniszteri szintű ülésen, amelyre magas rangú diplomaták érkeztek a világ minden tájáról.

Amir-Abdollahian amerikai vízumot kapott, mint az ENSZ házigazda országa, annak ellenére, hogy az iráni csúcsdiplomata biztonsági kockázatot jelent. Amerikábaa utazása alig néhány nappal azután történt, hogy Irán több száz rakétát és drónt lőtt ki Izraelre, amit a nyugati és arab partnerek koalíciója visszavert.

„Azért van itt, hogy gúnyt űzzön önökből” – mondta Erdan az iráni tisztségviselőről. „Azért van itt, hogy a szép öltönyeitekben és a diplomáciai finomságaitokban megmutassa mindannyiótoknak, hogy az országa szombaton támadást indíthat egy másik tagállam ellen,

majd csütörtökön idejöhet, hogy mindannyiótoknak előadást tartson az emberi jogokról és a nemzetközi jogról”.”

Amir-Abdollahian a tanács előtt azzal fenyegetőzött, hogy a teheráni támadás megtorlása „határozott és megfelelő válaszlépéshez” vezet, hogy Izrael „megbánja tetteit”.

„Ez egy megváltoztathatatlan döntés” – mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Súlyos vádakkal illette Izraelt az október 7-ét vizsgáló ENSZ-bizottság

A zsidó állam sem maradt adós a válasszal a nemzetközi sóhivatal bizottságának.