Súlyos vádakkal illette Izraelt az október 7-ét vizsgáló ENSZ-bizottság

Chris Sidoti, a bizottság egyik tagja elmondta, hogy „aktív akadályozást” látnak Izrael részéről „azon erőfeszítéseinkben, hogy bizonyítékokhoz jussunk az izraeli tanúktól és áldozatoktól”.

A nemzetközi emberi jogi törvények megsértését vizsgáló, ENSZ-felhatalmazással működő vizsgálóbizottság kedden azzal vádolta meg Izraelt, hogy akadályozza erőfeszítéseit, hogy bizonyítékokat gyűjtsön a Hamász által október 7-én Dél-Izraelben elkövetett támadás áldozataitól.

„Ami az izraeli kormányt illeti, nemcsak az együttműködés hiányát tapasztaltuk, hanem aktívan akadályozták erőfeszítéseinket, hogy bizonyítékokat szerezzünk izraeli tanúktól és áldozatoktól a Dél-Izraelben történt eseményekről”

– mondta Chris Sidoti, az Izraelben és a palesztin területeken elkövetett visszaéléseket vizsgáló bizottság három tagjának egyike.

„Sokakkal felvettük a kapcsolatot, de szeretnénk, ha még többekkel felvennénk a kapcsolatot”.

Nyolc ENSZ-es terroristát tartóztatott le az izraeli hadsereg

Senki sem menekülhet el az igazságszolgáltatás elől.

Sidoti felhívást intézett az izraeli kormányhoz, valamint a támadás áldozataihoz és szemtanúihoz, hogy segítsék a bizottságot a vizsgálat lefolytatásában.

Sidoti megjegyzéseire reagálva Izrael genfi diplomáciai képviselete közölte, hogy a zsidó állam saját vizsgálatot folytat a bűncselekményekkel kapcsolatban, és hogy az ENSZ és más intézmények képviselői Izraelben jártak, és találkoztak túlélőkkel és áldozatokkal.

„Az áldozatok soha nem fognak igazságot vagy a nekik járó méltóságteljes bánásmódot kapni a vizsgálóbizottságtól és annak tagjaitól”

– közölte az izraeli fél, és úgy jellemezte a bizottságot, mint amely „antiszemita és Izrael-ellenes kijelentéseket tesz”.

Az ENSZ segélyszervezetének vezetője szerint a Hamász nem terrorista csoport

Martin Griffiths azt is elmondta, hogy „éjszakánként nem tud aludni” a rafahi invázió réme miatt.