Elfogatóparancsot adhatnak ki az izraeli politikusok és IDF-parancsnokok ellen?

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala megerősítette, hogy megbeszélést tartottak arról, hogyan lehet megelőzni az izraeli vezetők és az IDF tisztjei ellen esetlegesen kiadott elfogatóparancsokat, amely kilátás miatt Izrael egyre jobban aggódik.

Izraelt egyre jobban aggasztja az a lehetőség, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot ad ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök és más izraeli politikai és katonai vezetők ellen a nemzetközi jog állítólagos gázai jogsértései miatt – tudta meg csütörtökön az izraeli 12-es csatorna.

A csatorna híradója szerint három miniszter és több kormányzati jogi szakértő kedden „rendkívüli megbeszélést” tartott a miniszterelnöki hivatalban arról, hogyan lehetne elhárítani az esetleges elfogatóparancsokat.

A megbeszélést azt követően hívták össze, hogy Jeruzsálem olyan üzeneteket kapott, amelyek arra utaltak, hogy a közeljövőben ilyen végzéseket adhatnak ki

– közölte a 12-es csatorna, anélkül, hogy forrásokat idézett volna.

Súlyos vádakkal illette Izraelt az október 7-ét vizsgáló ENSZ-bizottság

A zsidó állam sem maradt adós a válasszal a nemzetközi sóhivatal bizottságának.

Jiszráel Katz külügyminiszter hivatala megerősítette a The Times of Israelnek, hogy a találkozóra sor került, és elmondta, hogy megbeszéléseket folytattak arról is, hogy az IDF tisztjei ellen is kiadhatnak elfogatóparancsokat.

Netanjahu a héten David Cameron brit külügyminiszterrel és Annalena Baerbock német külügyminiszterrel folytatott megbeszélésein felvetette az ügyet, és kérte segítségüket – áll a tévériportban.

A televíziós beszámoló szerint a keddi megbeszélésen, amelyen Katz, Jariv Levin igazságügyi miniszter és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter is részt vett, elhatározták, hogy Izrael a bírósághoz és „befolyásos diplomáciai személyiségekhez” fordul annak érdekében, hogy megakadályozzák az elfogatóparancsok kiadását.

Jeruzsálem állítólag attól tart, hogy a letartóztatási parancsokat a Gázai övezetben zajló harcok közepette kialakult humanitárius válság miatt fogják kérni, és a nemzetközi jog és a negyedik genfi egyezmény megsértésével Izraelt vádoló országok állhatnak az erőfeszítések élére.

Ámicháj Chikli fogja képviselni Izraelt a 2024-es CPAC Hungary-n

Izraeli részről a diaszpóraügyekért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős miniszter fog részt venni a konzervatív konferencián.