Végre egy jó hír: kész kibékülni Izraellel a világ legnagyobb muszlim országa

shallow focus photo of people holding Indonesia flag

Indonézia, a világ legnagyobb muszlim országa normalizálni fogja kapcsolatait Izraellel, cserébe azért, hogy Jeruzsálem jóváhagyja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozási kérelmét, a két ország és a szervezet között három hónapig tartó tárgyalások után – tudta meg a Ynet csütörtökön.

„Örömmel jelentem be, hogy a Tanács hivatalosan is elfogadta azokat a világos és egyértelmű korai feltételeket, amelyek szerint Indonéziának diplomáciai kapcsolatokat kell létesítenie valamennyi OECD-tagországgal, mielőtt bármilyen döntés születne az ország felvételéről az OECD-be” – írta Mathias Cormann, az OECD főtitkára egy két héttel ezelőtt Jiszráel Katz izraeli külügyminiszternek címzett, Indonézia által előzetesen jóváhagyott levélben.

„Továbbá, bármilyen jövőbeli döntés Indonézia felvételéről a szervezet tagjává, az összes tagország, beleértve Izraelt is, egyhangú egyetértését igényli”

– tette hozzá a levél.

A Katz által szerdán Cormannnak küldött válaszlevélben a miniszter üdvözölte az áttörést. „Osztom az Ön várakozását, hogy ez a folyamat változást jelent Indonézia számára, mivel pozitív változást várok az Izraellel szembeni politikájában, különösen az Izraellel szembeni ellenséges politikájának feladásában, ami a minden fél közötti teljes körű diplomáciai kapcsolatokhoz vezető utat jelenti”.

A tárgyalásokban részt vevő források szerint Indonézia szeretné megkezdeni az OECD-hez való csatlakozás folyamatát, amelyhez a szervezet mind a 38 tagállamának konszenzusára van szükség, beleértve a diplomáciai kapcsolatok felvételét mindannyiukkal.

Eredetileg az OECD arra kérte Izraelt, hogy „ne emeljen kifogást” a lépés ellen, amit Katz elutasított, arra hivatkozva, hogy Indonézia a gázai háború kezdete óta Izrael-ellenes nyilatkozatokat tesz, és támogatja Dél-Afrika Izrael elleni pereskedését a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Mauritánia és Indonézia jött volna békekötések terén, de Trump kifutott az időből

Az Egyesült Államok békekötő csapata „hetekre” volt, hogy elérje a nyugat-afrikai ország békekötését Izraellel, és Jakarta sem járt túl messze.

Cormann főtitkár Katzhoz fordult, és kérte, hogy vonja vissza a tiltakozást, amit ő elutasított, ragaszkodva ahhoz, hogy Indonézia mutasson jóindulatú gesztust Izrael felé. Cormann ezután megvitatta az ügyet Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, aki úgy döntött, hogy a döntést Katz kezében hagyja.

Hetekig tartó tárgyalások után az OECD és Indonézia megállapodott abban, hogy a határozatba belefoglalnak egy olyan kitételt, amely szerint Indonéziának diplomáciai kapcsolatokat kell felvennie Izraellel, mielőtt a szervezet jóváhagyja a csatlakozásról szóló szavazást.

Cormann továbbá pontosította, hogy Indonéziának egy technikai folyamaton kell keresztülmennie, amely két-három évet vehet igénybe a szervezethez való csatlakozás előtt, és amelynek során egy olyan ütemtervet kell végrehajtania, amely 26 bizottságot foglal magában, amelyek az ország jogszabályait, politikáit és szabályozásait vizsgálják.

Minden bizottságban lesz egy-egy izraeli szakértő, így Izraelnek rendszeres lehetősége lesz arra, hogy kommunikáljon Indonéziával – és vétót emeljen a csatlakozás ellen, ha nem normalizálja a kapcsolatokat Izraellel.

Izrael újabb arab országgal folytat titkos tárgyalásokat

Hamarosan ez az ország is csatlakozhat az Ábrahám-egyezményekhez.