Mauritánia és Indonézia jött volna békekötések terén, de Trump kifutott az időből

Az Egyesült Államok békekötő csapata „hetekre” volt, hogy elérje a nyugat-afrikai ország békekötését Izraellel, és Jakarta sem járt túl messze – írja a Times of Israel.

Ez két muszlim ország lehetett volna a következő a békekötések sorában, de Trump elnöki ideje véget ért – írja az izraeli lap.

Az országot Jared Kushner tanácsadó és Avi Berkowitz szemelte ki, miután az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrain, Szudán és Marokkó is békét kötöttek a zsidó állammal.

Mauritánia, mely muszlim dominanciájú, arab nyelvű ország, 1999-ben egyszer már felvette a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, ám a 2008-as gázai háború idején megszakította azokat.

A békekötő csapat szerint hetekre voltak az alku megkötésétől.

Ezt követően Indonéziával számolt az amerikai békekötő csapat, ehhez az alkuhoz még 1-2 hónapra szükség lett volna. Ez az ország a világ legnagyobb muszlim országa, 270 milliós lakossággal.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy minden muszlim ország szóba jöhet, „egyszer még Irán is csatlakozhat az Ábrahám-egyezményekhez”.

A lap szerint az amerikai békekötő csapat kevéssé ígéretes egyeztetéseket folytatott még Ománnal és Szaúd-Arábiával, de ezek a szerződések még sok időt vettek volna igénybe.

Tony Blinken, Biden külügyminisztere novemberben arról beszélt a Times of Israelnek, hogy elvben támogatják az arab országok békekötését Izraellel.

Biden elsőszámú feladatának azonban az iráni atomalku visszaállítását tekinti a Közel-Keleten.

Rossz kezdet

Mint a Hetek megírta, kevéssel azután, hogy beiktatták Bident, máris átírták az Egyesült Államok izraeli nagykövetének Twitter-címét „izraeli, gázai és ciszjordániai” követre.

Mint a lap írja, az Egyesült Államok évtizedeken át visszautasította, hogy politikai pozíciót fogalmazzon meg Ciszjordániával és Gázával kapcsolatban, fenntartva, hogy az izraelieknek és palesztinoknak tárgyalásokon maguknak kell eldönteniük, hogyan osztják meg a területeket egy jövőbeli palesztin állam létrejöttéhez.

A lap szerint a lépés azt is jelezheti, amennyiben tudatos volt, hogy a soron következő adminisztráció a nagykövet feladatai közé emeli palesztin vezetőkkel folytatott közvetlen diplomáciát, beleértve a Gázai-övezet vezetését, így akár a Hamasz terrorszervezetet is.

A Twitter-fiók nevét azóta visszaállították.

„Ez az a nap, melyet szerzett az Örökkévaló!” – a megállapodást ünneplik a marokkói származású zsidók

A Trump által tető alá hozott megállapodás megkönnyebbülést hozott a marokkói-izraeli közösségnek, és fellendítheti a két ország közötti turizmust is.