Izrael újabb arab országgal folytat titkos tárgyalásokat

Az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu hivatalának különmegbízottja által vezetett küldöttség mauritániai tisztviselőkkel találkozott az Egyesült Arab Emírségekben – jelentette a libanoni székhelyű Al-Khanadeq hírportál.

Az Irán-barát, Izrael-ellenes oldal azt állítja, hogy David Meidan, a Moszad volt tisztviselője, aki jelenleg az izraeli miniszterelnökségen szolgál, találkozott a mauritániai hírszerzés vezetőjének egyik tanácsadójával.

A jelentés szerint a találkozót az Egyesült Arab Emírségek elnökének, Mohamed bin Zayed sejknek a hivatalos rezidenciáján tartották.

A találkozót ráadásul Muhammad Dahlan, a Fatah egy korábbi magas rangú tisztviselője szervezte meg, aki Abu Dhabiban él száműzetésben.

Az elmúlt hónapokban több arab újság is beszámolt az izraeli normalizációs törekvésekről Mauritániával, Szomáliával, Nigerrel és Indonéziával, amelyek általában az Egyesült Államok segítségével vagy részvételével zajlanak.

Meg kell azonban jegyezni, hogy Mauritánia már korábban tartott fent kapcsolatot Izraellel.

Az észak-afrikai ország 1999-ben ismerte el Izraelt, amivel Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab ország lett, amely ezt megtette. Egy évtizeddel később, 2009-ben, a Gázai övezetben végrehajtott „Öntött ólom” hadműveletet követően a kapcsolatok befagyasztásra kerültek, 2010-ben pedig teljesen megszakadtak a kapcsolatok.

Mauritánia és Indonézia jött volna békekötések terén, de Trump kifutott az időből

Az Egyesült Államok békekötő csapata „hetekre” volt, hogy elérje a nyugat-afrikai ország békekötését Izraellel, és Jakarta sem járt túl messze.