Nem tetszik a Hamásznak az izraeli tűzszüneti javaslat

A Hamász kedden kora délután közölte, hogy Izrael javaslata, amelyet katari és egyiptomi közvetítőktől kapott, nem felel meg a palesztin terrorszervezet egyetlen követelésének sem — jelenti a The Jerusalem Post. A csoport azonban egy nyilatkozatban hozzátette, hogy továbbra is „tanulmányozni fogja” a javaslatot.

A Hamász egyik tisztségviselője hétfőn azt mondta a Reutersnek, hogy a csoport elutasította a kairói tárgyalásokon tett izraeli tűzszüneti javaslatot, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kitűzték Rafah, a Gázai övezet utolsó menedékhelye inváziójának időpontját.

Izrael és a Hamász vasárnap tárgyalócsoportokat küldött Egyiptomba azokra a megbeszélésekre, amelyeken katari és egyiptomi közvetítők, valamint William Burns, a CIA igazgatója is részt vett.

Burns jelenléte hangsúlyozta Izrael fő szövetségese, az Egyesült Államok növekvő nyomását egy olyan megállapodás érdekében, amely kiszabadítaná a Gázában fogva tartott izraeli túszokat, és segélyt juttatna a hat hónapja tartó konfliktus miatt nélkülöző palesztin civileknek.

Ali Baraka, a Hamász magas rangú tisztviselője azonban a Reutersnek azt mondta: „Elutasítjuk a legutóbbi izraeli javaslatokat, amelyekről az egyiptomi fél tájékoztatott minket. A politikai iroda ma ülésezett és döntött erről”.

Egy másik Hamász-tisztviselő korábban azt mondta a Reutersnek, hogy nem történt előrelépés a tárgyalásokon.

Izrael közölte, hogy szívesen kötne egy foglyok és túszok közötti megállapodást, amelynek értelmében a gázai túszokért cserébe szabadon engedne számos, izraeli börtönökben bebörtönzött palesztin terroristát, de nem hajlandó befejezni a Gázai-övezet katonai offenzíváját.

A Hamász azt szeretné, ha bármilyen megállapodás biztosítaná az izraeli katonai offenzíva befejezését, az izraeli erők kivonulását a Gázai övezetből, és azt, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek visszatérhessenek otthonaikba az enklávé területén.

Rafah az utolsó menedékhelye a palesztin civileknek, akiket az izraeli bombázások miatt kitelepítettek.

Rafah azonban a Hamász harci egységeinek utolsó jelentős bástyája is.

Több mint egymillió ember zsúfolódott össze a déli városban, akadozik az élelem és a víz ellátás, és külföldi szervezetek sürgetik Izraelt, hogy ne rohamozza meg Rafahot.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy elérjük céljainkat, mindenekelőtt az összes túszunk szabadon bocsátását és a Hamász feletti teljes győzelmet”

mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn, egy videóüzenetben.

„Ehhez a győzelemhez be kell hatolni Rafahba és ki kell iktatni az ottani terrorista zászlóaljakat. Ez meg fog történni – már megvan a dátum”

Az invázió tervezett időpontját nem közölte.

A Hamász október 7-én elrabolt 253 ember közül 133 túsz továbbra is fogságban van. A tárgyaló felek arról beszéltek, hogy esetleg körülbelül 40-et szabadon engednének egy leendő megállapodás első szakaszában.

Netanjahu kitűzte a rafahi hadművelet időpontját

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azzal fenyegetőzött, hogy kilép a kormányból, ha az IDF nem vonul be Rafahba, vagy ha idő előtt befejezi a háborút.