Netanjahu kitűzte a rafahi hadművelet időpontját

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kitűzte az IDF rafahi hadműveletének időpontját a megmaradt Hamász-zászlóaljak megsemmisítésére, miközben az Egyesült Államok megismételte, hogy ellenzi ezt a lépést, attól tartva, hogy az humanitárius katasztrófát okozna — számol be a The Jerusalem Post.

„A győzelemhez elengedhetetlen, hogy bemenjünk Rafahba, és megsemmisítsük az ott rejtőző terrorista zászlóaljakat. Ez meg fog történni, már megvan a dátum” – mondta Netanjahu egy rövid videoüzenetben, mely hétfőn jelent meg a miniszterelnök X csatornáján.

Azután beszélt, hogy az IDF kivonta a 98-as dandárt a Gázai övezetből, amely lépésről szakértők úgy vélték, hogy arra szolgál, hogy a csapatokat átcsoportosítsák az enklávéban folytatott további katonai tevékenység előtt.

A csapatkivonás hírét sokan úgy értelmezték, hogy Izrael úgy döntött, nem küldi az IDF-et Rafahba. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azzal fenyegetőzött, hogy távozik a kormányból, ha az IDF nem vonul be Rafahba, vagy ha idő előtt befejezi a háborút.

Izrael ragaszkodott ahhoz, hogy egy ilyen hadművelet nélkül nem tudja kiszorítani a Hamászt a Gázai övezetből.

John Kirby amerikai nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó újságíróknak azt mondta, hogy „következetesen világossá tettük, hogy nem támogatunk egy nagyobb szárazföldi műveletet Rafahban.

„Azt is hozzátenném, hogy nem látjuk semmi jelét annak, hogy egy ilyen nagyszabású szárazföldi művelet küszöbön állna, vagy hogy ezeket a csapatokat átcsoportosítanák egy ilyen művelethez”

– mondta Kirby.

Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó várhatóan Washingtonba utazik, hogy találkozzon a Biden-kormányzat tisztviselőivel.

Netanjahu lemondott egy korábbi találkozót ebben a kérdésben, azóta egy videókonferenciát ugyan tartottak, de a várható személyes találkozóra még nem tűztek ki időpontot – mondta Kirby.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Izrael nem közölt a Biden-kormánnyal időpontot a rafahi műveletre vonatkozóan.

Az IDF múlt heti csapása, amely véletlenül hét World Central Kitchen segélyszervezet dolgozót ölt meg, csak még inkább rávilágított a gázai háború humanitárius áldozatai miatti aggodalomra.

Miller elmondta: „Világossá tettük Izrael számára, hogy szerintünk Rafah teljes körű katonai inváziója rendkívül káros hatással lenne a civilekre, és végső soron ártana Izrael biztonságának”.

Hivatkozott azokra a lépésekre is, amelyeket Izrael tett a humanitárius körülmények javítása érdekében a helyszínen, beleértve azt is, hogy beleegyezett az Erez átkelő megnyitásába és abba, hogy a Gázába irányuló árukat az asdodi kikötőben lehessen kirakodni.

Izrael azonban még nem nyitotta meg az Erez átkelőt, és Miller szerint Izrael kezdeti lépései üdvözlendőek, de még mindig nem elégségesek.

Visszatérnek a palesztinok Khan Júniszba

A város a Hamász palesztin terrorszervezet egyik fő központja volt.