Visszatérnek a palesztinok Khan Júniszba

Izrael a Hamász palesztin terrorszervezet elleni harca elől Khan Júniszba menekült palesztin lakosok vasárnap visszatértek, hogy megnézzék, mi maradt otthonukból, miután az izraeli hadsereg bejelentette, hogy véget vetett a városban folytatott hadműveletnek. 

Palesztinok tömegei érkeztek hétfőn a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnisz városába egy nappal azután, hogy az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kivonja csapatait a területről.

Izrael decemberben küldött csapatokat Khan Júniszba, a Hamász által vezetett, október 7-i dél-izraeli támadásra válaszul indított szárazföldi offenzíva részeként.

A hetedik hónapja tartó háborúban a Hamász terrorszervezet szerint 33 000 palesztin halt meg, ugyanakkor ezeket a számokat érdemes fenntartásokkal kezelni. Az bizonyos, hogy Izrael szerint mintegy 13 000 Hamász terroristát sikerült likvidálni, a terület 2,3 millió lakosának nagy része kitelepült, és az ostromlott Gázai övezet jelentős része lakhatatlanná vált.

„Sok terület, különösen a városközpont, életképtelenné vált” – mondta Mahmoud Abdel-Ghani, aki decemberben menekült el Khan Júniszból, amikor Izrael megkezdte szárazföldi invázióját a városban. „Azt tapasztaltam, hogy a házam és a szomszédaim házai rommá váltak”.

Az izraeli csapatkivonás Khan Júniszból a Hamász elleni háború egyik kulcsfontosságú szakaszának végét jelentette, és a háború kezdete óta az egyik legalacsonyabb szintre csökkentette az izraeli csapatok létszámát a tengerparti enklávéban.

Izrael szerint a város a Hamász egyik fő központja volt, és azt állítja, hogy az elmúlt hónapok hadművelete során több ezer fegyverest öltek meg, és súlyos károkat okoztak a Hamász által fegyverek és harcosok szállítására használt alaguthálózatban. Izrael arra is talált bizonyítékokat, hogy túszokat tartottak fogva a városban.

Mivel a városban nincs katonai jelenlét, a Hamász megpróbálhat átcsoportosulni, ahogyan más olyan területeken is tette, ahonnan a hadsereg kivonta erőit.

Kivonul az izraeli hadsereg a Gázai-övezet déli részéből

Mindössze egy zászlóajl marad az egész enklávéban. Taktikai harc következik.