Urija Bayer, a keresztény IDF-harcos, aki életét áldozta Izraelért

Urija Bayer törzsőrmester vasárnap halt hősi halált. A keresztény katona mindvégig büszke volt arra, hogy az IDF-ben szolgálhatott és védhette Izraelt.

Urija Bayer őrmester, az IDF őrmestere vasárnap belehalt sérüléseibe, miután december 14-én súlyosan megsérült a Gázai övezet déli részén vívott harcban – jelentette az IDF. A 20 éves Bayer a Nahal-dandár Maglan különleges egységének tagja volt. A német evangéliumi keresztény Bayer nagyszülei azért költöztek Izraelbe, hogy segítsenek a holokauszt túlélőinek támogatásában.

„Mindig is harcoló katona akart lenni” – mondta a Jerusalem Postnak egy szintén evangéliumi keresztény IDF-es társa. „Jó katona és jó ember is volt. Mindig mosolygott.”

„A nap végén keresztényként a legmagasabb árat kell fizetnünk ezért az országért” – tette hozzá.

„Hajlandóak vagyunk az életünket adni Izraelért”.

Szülei, Nelli Bayer és Gideon Bayer vezetik a Zedakát, egy német-keresztény jótékonysági szervezetet, amely finanszírozza és működteti a holokauszt-túlélők számára fenntartott Bét Eliézer idősek otthonát a nyugat-galileai Maalot városában. Nagyszülei, Hans és Crystal Bayer az 1960-as évek végén érkeztek Izraelbe, hogy ingyenes szállást kínáljanak a holokauszt túlélőinek és családjaiknak. A Bét Eliézert teljes egészében európai keresztény önkéntesek működtetik, akik a lakókkal együtt élnek az intézményben.

Urija és testvérei – Rachel, Odelia, Zuriel és Eliaw – már mind Izraelben születtek. Annak ellenére, hogy nem zsidók, és nem állampolgárok, a család minden tagja önként jelentkezett az IDF-be harci szolgálatra.

Urija két testvére jelenleg is Gázában harcol.

A Welt főszerkesztője rendesen kiosztotta az Izrael-ellenes európai médiát

A magát protestáns cionistának nevező Ulf Poschardt szerint szomorú látni a baloldali-liberális körök elfogultságát.

Jürgen Buehler, a jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség elnöke, aki szintén német keresztény, szerint mintegy jelenleg 100 evangéliumi keresztény önkéntes van az izraeli hadseregben, köztük két fia is.

„Ezeknek a gyerekeknek a többsége itt született. Itt élnek. Izrael az otthonuk”

– mondta Buehler a Postnak. „Mindannyian cionista családban nőttek fel, és hisznek Izrael állam ügyében. Úgy érzik, hogy most a helyes dologért harcolnak”.

Elmondta, hogy a keresztény katonákat „melegen fogadta” az IDF, akik önkéntességüket „áldásnak tekintik Izrael számára”.

Néhány német keresztény számára az izraeli szolgálat az őseik bűneinek jóvátételét is jelenti.

Buehler elmondta, hogy a Bayer család szemtanúja volt a Németországban a zsidó nép ellen elkövetett atrocitásoknak, és jót akartak tenni, ezért jöttek Izraelbe. Buehler édesapja a második világháborúban szolgált, és egy zsidó orvos mentette meg egy orosz fogolytáborban. Úgy nőtt fel, hogy tudta, „különleges kapcsolat van a családunk és a zsidó nép között”.

Jó hír: a háború közelebb hozta a háredieket az izraeli társadalomhoz

Egyre nagyobb a kötelező katonai szolgálat támogatottsága is a háredi közösség körében.