„A pápa összejátszik a gonosz erőivel” – állítja a dél-afrikai főrabbi

Ferenc pápa megismétli „XII. Piusz bűneit” és „titokban összejátszik a gonosz erőivel” – mondta Dr. Warren Goldstein dél-afrikai főrabbi.

„Azzal, hogy megtagadja Izraeltől az erkölcsi jogot, hogy megvívja ezt a háborút, azzal, hogy párhuzamba állítja a jogos önvédelmi háborúját a Hamász barbárságával,

XII. Piusz bűneit ismétli meg és titokban összejátszik a gonosz erőivel, akik a zsidó nép megsemmisítésére törekszenek”

– jelentette ki Goldstein rabbi, miközben bírálta a pápa álláspontját.

„Elárulja a katolikus egyház fejeként vállalt kötelességét, hogy megvédje a keresztényeket szerte a világon ugyanattól a gyilkos gyűlölettől, amely a zsidók ellen is irányul, és nem veszi észre, hogy ebben a háborúban egy oldalon állunk” – tette hozzá.

Megvédve Izrael önvédelemhez való jogát, Goldstein két amerikai kommentátort, David Rivkint és Peter Berkovitzot idézte, akik a Wall Street Journal véleménycikkében „primitív pacifizmussal” vádolták Ferenc pápát.

Goldstein kiemelte, hogy Izrael katonai szerepvállalása megfelel az igazságos háború Szent Ágoston és a genfi egyezmények által meghatározott elveinek.

Kiemelve az IDF erőfeszítéseit a polgári áldozatok minimalizálására, Goldstein megjegyezte: „Nyilvános tény, hogy az IDF ebben a háborúban és a korábbi háborúkban többet tett a polgári áldozatok minimalizálása érdekében, mint bármely más hadsereg a feljegyzett történelemben”. A főrabbi elismerte a civil áldozatok tragédiáját, de hangsúlyozta, hogy ez néha elkerülhetetlen az igazságos háborúkban.

Elképesztő: a zsidók üldözésével fenyegetőzik a dél-afrikai kormány

Dél-Afrika azon kevés országok egyike, amelyek elismerik a Hamászt a palesztin nép legitim képviselőjeként.

A főrabbi kitért a tágabb regionális kontextusra is, különösen Irán Izrael elleni fenyegetéseire. Kritizálta Ferenc pápát, amiért nem használja fel befolyását Irán nukleáris képességekre való törekvése és a Hamászhoz hasonló csoportok támogatása ellen.

„Soha nem használta hatalmas erkölcsi hangját, hogy elítélje Iránt mindezekért”

– jegyezte meg.

Goldstein végül arra sürgette Ferenc pápát, hogy támogassa Izrael Hamász elleni harcát, kiemelve a zsidókat és a keresztényeket fenyegető közös veszélyt.

„Itt az ideje, hogy erkölcsileg támogassa Izrael igazságos háborúját a Hamász legyőzésére. Ha Izrael nem tud igazságos háborút vívni a fegyveres konfliktusok elfogadott nemzetközi törvényei szerint, akkor megsemmisül” – zárta mondandóját, hangsúlyozva a pápa álláspontjának globális hatását.

Ferenc pápa a háború kitörése óta többször sugallta azt, hogy Izrael „terrorizmust” és „népirtást” követ el Gázában.

Kiakadtak az olasz rabbik az Izraelt népirtással vádoló Ferenc pápára

A rabbik magyarázatot követelnek a Vatikán „diplomáciai akrobatamutatványára”.

Urija Bayer, a keresztény IDF-harcos, aki életét áldozta Izraelért

A német származású Bayer mindvégig büszke volt arra, hogy az IDF-ben szolgálhatott és védhette Izraelt. Két testvére jelenleg is Gázában harcol.