Jó hír: a háború közelebb hozta a háredieket az izraeli társadalomhoz

Az izraeli háredi közösség körében nemrégiben végzett felmérés jelentős változásokat tárt fel az izraeli társadalomhoz való hozzáállásukban a háború kezdete óta.

A kutatás, amelyet a The Haredi Institute for Public Affairs végzett az Askaria közvélemény-kutató cégen keresztül, betekintést nyújtott a közösség és a szélesebb izraeli társadalom közötti változó viszonyba – írja a jpost.com.

A felmérés szerint a háredi közösség csaknem háromnegyede (73%) úgy véli, hogy a háborúval erősödött az izraeli társadalommal való sorsközösség érzése.

Ez megnyitotta az utat egy jelentős részük – közel egyharmaduk (32%) – számára, hogy támogassa közösségük fokozott integrálódását.

A felmérés mintája a háredi közösség különböző szegmenseit képviselte, beleértve a modern és a konzervatívabb nézeteket, valamint figyelembe véve az életkort, a foglalkoztatottságot és a földrajzi tényezőket.

Etiópiai születésű, ortodox IDF-veterán indul a kamuzsidó képviselő helyett

A hétgyermekes Mazi Meles Pilip korábban ejtőernyősként szolgált a seregben.

Az egyik legjelentősebb eredmény az volt, hogy több mint megháromszorozódott – 9%-ról 29%-ra – a kötelező katonai szolgálat támogatottsága.

Ebben a kérdésben a Chábád körében mutatták ki messze a legnagyobb támogatottságot, 74%-ot, több mint kétszer annyit, mint a szefárdok (36%), majdnem háromszor annyit, mint a háredi-hászid közösség (25%), és több mint háromszor annyit, mint a litván-háredi közösség (20%) körében.

Dr. Shai Shtern, az intézet igazgatóhelyettese kiemelte, hogy alapvető változások álltak be a vizsgált közösségekben.

„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az október 7-i események a szélesebb izraeli társadalomhoz hasonlóan hatással voltak a háredi közösségre, és megváltoztatták azokat az alapvető nézeteket, amelyek évtizedek óta meghatározták”

– mondta Shtern.

A felmérésből kiderült, hogy a hárediek jelentős és egyre bővülő része szeretné növelni részvételét az állam különböző területein, és az izraeli társadalom szerves részének tekinti magát.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Összefogtak Izraelben: óriási ajándékot kapnak a katonapárok

„Ez reményt ad a bátor pároknak a jövőre nézve”.