Etiópiai születésű, ortodox IDF-veterán indul a kamuzsidó képviselő helyett

A New York-i republikánusok csütörtökön Mazi Melesa Pilip etiópiai születésű, ortodox zsidót és az Izraeli Védelmi Erők veteránját választották meg, hogy induljon a New York-i 3. kongresszusi körzetében.

Pilip, aki jelenleg Nassau megye törvényhozója, azért a helyért indul, amelyet a republikánus George Santos képviselő töltött be, mielőtt december 1-jén csalás miatt szövetségi büntetőeljárást követően kizárták az amerikai képviselőházból.

Mint kiderült, Santos hazudott az egész életéről, beleértve zsidó származását is.

Santos kitalációi drámai ellentétben állnak Pilip valós életrajzával. Etiópiában született, és 1991-ben menekültként alijázott Izraelbe egy izraeli mentőakció keretében. Az IDF-ben szolgált ejtőernyősként, mielőtt férjével az Egyesült Államokba költözött és amerikai állampolgár lett. A hétgyermekes édesanya Pilipet először 2021-ben választották be a Nassau megyei törvényhozásba.

Kaliforniában megtiltották egy zsidó nőnek, hogy használja a mosdót

Egy kaliforniai kávézó három alkalmazottja fizikailag akadályozta meg, hogy a zsidó vendég bemenjen a mosdóba. Videó is készült az esetről.

A New York-i 3. kerületi rendkívüli választás országos jelentőséggel bír, tekintve, hogy a republikánusok csak szűk többséggel irányítják a képviselőházat.

„Ennek a csatatérnek a megnyerése kulcsfontosságú a képviselőházi republikánus többség megtartásához” – mondta Matt Brooks, a Republikánus Zsidó Koalíció vezetője. Brooks „figyelemre méltó jelöltnek” nevezte Pilipet, akinek

„jellembeli nagysága és szilárd elvei mindenki számára világosak, aki megnézi élettörténetét és munkásságát”.

Pilipnek kemény kihívója lesz a demokrata jelölt, Tom Souzzi személyében, aki korábban már betöltötte a képviselői helyet, és évtizedek óta a Long Island-i politika fontos alakja.

A rendkívüli választást február 13-án tartják.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Bernie Sanders maga sem tudja, mit gondoljon a gázai háborúról

Az amerikai szélsőbaloldal vezetője nem akar tűzszünetet a Hamásszal, de leállítaná a háborút.