Kaliforniában megtiltották egy zsidó nőnek, hogy használja a mosdót

Az oaklandi Farley’s East kávézó azóta „őszintén” bocsánatot kért az alkalmazottai viselkedéséért.

Egy kaliforniai kávézó bocsánatot kért, miután három alkalmazottja fizikailag megakadályozta, hogy egy zsidó vendég használhassa a kávézó antiszemita graffitikkel teleírt mosdóját.

A vita akkor tört ki, amikor a nő használta a mosdót, és vissza akart menni, hogy dokumentálja az antiszemita graffitiket. Az alkalmazottak először megtagadták tőle a belépést, majd megengedték neki, hogy belépjen a mosdóba, hogy lefilmezze a feliratokat.

Az esetről készült videón hallható, ahogyan az egyik férfi dolgozó azzal vádolja a nőt, hogy azért akarja használni a mosdót, mert „Izrael szereti elvenni a magántulajdont, és azt mondani, hogy az az övék”.

„Be akarok menni a mosdóba” – mondta a zaklatott nő az útját elálló alkalmazottaknak.

„Vendég vagyok, jogom van bemenni a mosdóba”

– tette hozzá.

A férfi alkalmazott azonban azt válaszolta, hogy „nekünk pedig jogunk van megtagadni a kiszolgálást”.

nycphotog on Twitter: „Oakland, CA – 3 antisemitic employees at Farley’s East coffee house (33 Grand Ave.) are filmed denying a Jewish woman’s access to a bathroom after she complained that it was filled with antisemitic graffiti. After FINALLY allowing her inside the restroom, the employees start… pic.twitter.com/t3rFMyRIDH / Twitter”

Oakland, CA – 3 antisemitic employees at Farley’s East coffee house (33 Grand Ave.) are filmed denying a Jewish woman’s access to a bathroom after she complained that it was filled with antisemitic graffiti. After FINALLY allowing her inside the restroom, the employees start… pic.twitter.com/t3rFMyRIDH

A zsidó nő visszautasította a szomszédos üzlet mosdójának használatát, amikor az egyik alkalmazott felajánlotta, hogy használja azt.

A vita végül azzal zárult, hogy a nőt beengedték a mosdóba, hogy lefilmezze az antiszemita grafitiket („Cionizmus = fasizmus”; „A semlegességed/apátiád lehetővé teszi a népirtást”; „Szabad Palesztinát”).

„A történelem nem 1948-ban kezdődött, hölgyem. Szabad Palesztinát! Most pedig kérem, távozzon”

– mondták a nőnek az alkalmazottak, miközben távozni készült.

A Farley’s East vezetősége bocsánatot kért az eset után és kirúgta az abban érintett alkalmazottakat, továbbá kötelezettséget vállalt a dolgozói továbbképzésére, hogy „ez a felháborító viselkedés soha többé ne fordulhasson elő”.

Hol nagyobb az antiszemitizmus: Amerikában vagy Magyarországon?

Kovács Zoltán államtitkár azt javasolta David Pressman nagykövetnek, hogy inkább a saját háza táján sepregessen.