Késik a túszok hazaengedése és a tűzszünet

Pénteknél hamarabb biztosan nem lép életbe az az ideiglenes tűzszüneti megállapodás, melyet Izrael kötött a Hamász palesztin terroristaszervezettel 50 túsz szabadonengedéséért cserébe. Sajtóértesülések szerint a késlkedés oka, hogy a Hamász még formálisan nem írta alá a megállapodást. 

A The Wall Street Journal szerda este további részleteket közölt azokról a nehézségekről, amelyek az Izrael és a Hamász közötti túszszabadítási megállapodás végrehajtásának elhalasztásához vezettek.

A beszámoló szerint a késésnek több oka van, köztük az egyik, hogy a Hamász ugyan megadta az első fázisban szabadon bocsátandó 50 túsz többségének nevét, nemét és állampolgárságát, de néhányuk sorsáról hiányzott az információ.

Emellett a jelentés szerint a Hamász hivatalosan nem írta alá azt a mechanizmust, amely lehetővé tenné a túszok szabadon bocsátását.

A Hamász gázai vezetésével való kapcsolattartásért felelős egyiptomi tisztviselők elmondták, hogy szerda este tájékoztatták Katart a megállapodás végrehajtásának késedelméről.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője, Tzachi Hanegbi szerda este bejelentette, hogy a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásának megkezdésére legkorábban pénteken kerül sor.

„A túszaink szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások folyamatosan haladnak és folytatódnak”

– tette hozzá Hanegbi.

Bejelentést tett Szijjártó Péter: esély van 3 magyar túsz szabadon engedésére

„Őszintén reméljük, hogy lehetőleg mind a hárman az elbocsátottak között lesznek” – mondta a külügyminiszter.

Egy izraeli tisztviselő az izraeli Kan 11 hírcsatornának elmondta, hogy a megállapodás végrehajtása 24 órát biztosan késik, mert a megállapodást a másik fél – a Hamász és Katar – még nem írta alá.

„A katariak este 11 óra körül tájékoztattak minket arról, hogy a Hamász még nem írta alá a megállapodást, ezért késedelem lesz a végrehajtásban. Bízunk abban, hogy a terv megvalósul, ha a megállapodást aláírják”

– tette hozzá a tisztviselő.

A túszok családjai elmondták, hogy csak a médiából értesültek a megállapodás végrehajtásának késedelméről.

Korábban szerdán arról számoltak be, hogy David Barnea, a Moszad-igazgatója Katarba látogatott a Hamász által Gázában fogva tartott túszok egy részének szabadon bocsátásáról szóló megállapodás teljesítése előtt.

Barneát elkísérte Nitzan Alon vezérőrnagy, aki a túszokkal kapcsolatos hírszerzésért felelős. Barnea szoros kapcsolatban áll Bill Burns CIA-igazgatóval, aki kulcsszerepet játszott a megállapodás kialakításában, valamint Biden elnök közel-keleti és észak-afrikai koordinátorával, Brett McGurkkal.

A hírek szerint ők ketten megkapták az első szabadon engedendő túszok listáját, azzal a várakozással, hogy a szabadon bocsátás már csütörtökön megkezdődik, de most kiderült, hogy a lépés csak pénteken történik meg.

Egy diplomáciai tisztviselő szerda este elmondta, hogy legalábbis az első szakaszban a túszok családjai nem kapnak előzetes értesítést szeretteik szabadon bocsátásáról.

„Nem akarjuk előre tájékoztatni a családokat, mert nem bízunk a Hamaszban. A családok megzavarása lenne a legrosszabb dolog. Amint az emberek a kezünkben lesznek, tájékoztatni fogjuk a családokat, és elvisszük őket a kórháznál lévő találkozóhelyre. Az első nap modellértékű lesz számunkra, hogy hogyan kell eljárni”

– mondta a forrás.

„Este megkapjuk a neveket. Másnap reggel a Hamász elkezdi összegyűjteni a szabadon bocsátandó embereket. Az eljárás az, hogy a Vöröskereszthez viszik őket átszállításra” – tette hozzá.

Betelt a pohár: Izrael páros lábbal szállt bele a WHO-ba

A zsidó állam megelégelte az Egészségügyi Világszervezet Izraellel szemben alkalmazott kettős mércéjét.